Šta se nalazi u "Beloj knjizi": Tajna totalne odbrane Srbije

Nakon 12 godina Srbija je jasno definisala svoje odbrambene strateške ciljeve koji se znatno razlikuju od onih iz dokumenta objavljenog 2011. godine, kada je na čelu Ministarstva odbrane bio Dragan Šutanovac

Bela knjiga odbrane Republike Srbije koju je nedavno predstavio ministar odbrane Miloš Vučević je najvažniji dokument srpske vojne doktrine, kako u ratnim, tako i u mirnodopskim uslovima, ukazuje za RT Balkan general Milorad Stupar, osnivač i prvi komandant 72. brigade za specijalne operacije. 

"Za razliku od Bele knjige odbrane Republike Srbije iz 2011. godine kada stremilo članstvu u NATO-u i kada je sve bilo podređeno cilju da se uđe u Alijansu, nedavno objavljena strategija u potpunosti je podređena srpskim nacionalnim interesima. Cilj čitavog aparata je 'totalna odbrana' kojoj se okreću mnoge jake države kao što je Švajcarska", ističe general Stupar. 

Kako piše u novom strategijskom dokumentu, u koji je RT Balkan imao uvid, opredeljenje za primenu koncepta "totalne odbrane" proizašlo je iz odluke o vojnoj neutralnosti Srbije. 

Kada je 2011. objavljena prethodna Bela knjiga odbrane Republike Srbije, koju je obnarodovao tadašnji ministar odbrane Dragan Šutanovac, svaka mogućnost saradnje sa tradicionalnim srpskim partnerima kao što su Rusija i Kina bila je isključena, a Srbija je bila opredeljena za ulazak u NATO. 

Osim što je 2010. godine ukinuta obaveza služenja vojnog roka, Šutanovčeva strategija objavljena godinu dana kasnije je kroz "modernizaciju" vojske osakatila srpske odbrambene snage i u tehničkom smislu, o čemu je Ministarstvo odbrane izvestilo javnost. 

Međutim, sada se razmatra da država vrati obavezu služenja vojnog roka, piše u novom dokumentu. 

"Aktuelni strategijski kontekst, vojna neutralnost, opredeljenje za primenu koncepta totalne odbrane, kao i potreba za jačanjem odbrambenih sposobnosti zemlje nalažu potrebu za preispitivanjem odluke o obustavi obaveze služenja vojnog roka", piše u novoobjavljenoj Beloj knjizi. 

Vraćanje obaveze služenja vojnog roka, napominje general Stupar, posebno značajno u ratu, jer je za obuku vojnika potrebno vreme i posebni uslovi, koji se ne mogu postići za vreme dobrovoljnog služenja vojnog roka. Ujedno je i najistaknutiji element totalne odbrane.

"Kičmu Vojske Srbije, ipak, čini profesionalna vojska, koja treba da bude dobro obučena, opremljena, ali i plaćena, kako bi moral ostao visok", naglašava naš sagovornik.

Stupar ne krije žaljenje što je Vojska Srbije dugo bila na kolenima. Proces poboljšanja i modernizacije, ali u interesu Srbije, a ne inostranih faktora, dug je i skup. 

Naravno, u novobjavljenom dokumentu, Srbija iskazuje potrebu za saradnjom sa svima, što bi se reklo "i Istok i Zapad".

"Kada su u pitanju međunarodni partneri, mi imamo potrebu za saradnju sa svima i toga se držimo. Strateški cilj države je ulazak u EU, ali uz poštovanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije, kao i međunarodnog prava i Povelje Ujedinjenih nacija", kaže iskusni general, dodajući:

"Trenutno su, zbog situacije u Ukrajini, otežane nabavke naoružanja i opreme od Rusije, ali i od zapadnih zemalja. Međutim, sa Kinom se otvara mogućnost bliže saradnje, posebno kada je u pitanju nabavka njihovih bespilotnih vazduhoplova."

Ovo je posebno značajno, naglašava naš sagovornik, u današnje vreme velikih bezbednosnih izazova u svetu, regionu, ali prevashodno na našoj teritoriji, gde se vrši ocepljenje južne srpske pokrajine Kosova i Metohije.

"Međunarodna saradnja, naravno, iako je poželjna sa svima, nama predstavlja izazov i u smislu saradnje sa državama koje su priznale jednostrano proglašeno nezavisno 'Kosovo'. Uzeću kao primer Nemačku, mi sa njima želimo da sarađujemo, ali je izuzetno izazovno pronaći modus saradnje sa državom koja, ne samo da je priznala takozvano Kosovo, već aktivno učestvuje transformaciji njihovih bezbednosnih snaga u vojsku, kako u opremanju tako i u osposobljavanju", ukazuje Stupar.

Nova Bela knjiga odbrane Republike Srbije, navodi naš sagovornik, u opštem smislu može da se podeli na četiri celine od kojih se iz trinaest poglavlja grupišu: strategijski koncept, sistem odbrane, finansiranje odbrane i odbranu i društvo. 

Plan upotrebe i totalna odbrana

Totalna odbrana koja se temelji na vojnoj neutralnosti poseban je koncept koji je prvi put uvršten u strategiju odbrane Republike Srbije u Beloj knjizi objavljenoj 30. oktobra 2023. godine. 

Totalna odbrana kao odvraćanje postiže se sveobuhvatnom spremnošću čitavog društva i odlučnošću da se odupre vojnoj agresiji i drugim bezbednosnim izazovima.

Neke stvari, napominje Stupar, ipak, nisu javne i zato ih nema u Beloj knjizi, jedna od njih je i "Plan upotrebe". 

"Važan deo koncepta totalne odbrane je 'Plan upotrebe'. To je tajni dokument u kojem je do detalja razrađena uloga i obaveza svakog pojedinca, institucije i firme, bilo državne, bilo privatne, u ratnim uslovima", navodi Stupar.

Šta to tačno znači, pitali smo generala, koji nam objašnjava da je u pitanju zadatak koji će vrhovna komanda postaviti pred svakoga u ratnom stanju, tako će npr. neka prehrambena imati zadatak da snabdeva vojsku unapred određenom količinom hrane, tekstilna će morati da šije uniforme i tako dalje.

"Taj plan ne može da izađe u javnost jer je onda moguća i opstrukcija nekog od subjekata koji je značajan faktor, a samim tim i opstrukcija čitavog ratnog plana", ukazuje naš sagovornik.

Stupar naglašava da se nada da Plan upotrebe nećemo morati da upotrebimo.

"Srbija je uvek bila na pravoj strani istorije, nismo vodili osvajačke ratove, već odbrambene. Branili smo se, domove, svoj komad zemlje i moral naše vojske bio je na zavidnom nivou. Taj moral i rodoljublje gajimo poštovanjem korena i negovanjem tradicija i kulture sećanja na slavne pretke. Nadam se da nikada više nećemo morati da se nađemo u takvoj situaciji, ali moramo biti pripremljeni na sve scenarije", ističe naš sagovornik, dodajući:

"Kada je vojska jaka, a sistem odbrane dobro isplaniran, kao što je koncept totalne odbrane, onda neko ko bi napao i ne pomišlja da napadne. Na tome radimo i to je cilj - jaka i stabilna vojska, koja će pratiti razvoj jake i stabilne Srbije."