Srbija i Balkan

Petković iz Brisela: Razgovarali smo o statutu ZSO; Bisljimi: Nema ZSO bez sporazuma

Beograd je posvećen miru, važno je da kroz pregovore pronađemo rešenja koja će omogućiti bolji život srpskom narodu na KiM, kaže Petar Petković
Petković iz Brisela: Razgovarali smo o statutu ZSO; Bisljimi: Nema ZSO bez sporazuma© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ nr

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković izjavio je da je srpska delegacija u Briselu sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom razgovarala o statutu Zajednice srpskih opština.

"Razgovarali smo o statutu ZSO, kao prvog konkretnog koraka ka formiranju ZSO, koje naš narod na Kosovu i Metohiji očekuje već deset godina. Razgovori će se nastaviti. Razgovarali smo i o energetici i nestalima i tu očekujem određeni napredak", istakao je Petković.

On je novinarima nakon sastanaka rekao da je zahvalan ekspertima koji su bili u delegaciji Beograda i koji su dokaz da Beograd dijalogu prisTupa na odgovoran način.

"Oni su jasno govorili o svim aspektima nacrta statuta, posebno onom delu koji se odnosi na izvršne nadležnosti, pre svega prostorno planiranje, zdravstvo, obrazovanje, ekonomski razvoj i da je finansira Beograd", rekao je Petković.

On je istakao da su na dnevnom redu bili i energetika i pitanje nestalih, kao i da i tu očekuje napredak.

"Razgovori su se vodili sa timom Lajčaka, ali i ekspertima EU o ovim temama. Očekujem da nastavimo razgovore u narednom periodu. Statut je veoma važan jer on predstavlja kičmu ZSO i sve mora da bude u skladu sa Sporazumima iz 2013. i 2015. godine. Nakon više od pet sati razgovora koje smo imali danas u Briselu vraćamo se sa uverenjem da kroz dijalog i kompromisna rešenja možemo da napredujemo u normalitaciji odnosa Beograda i Prištine", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za KiM naglasio je da je Beograd apsolutno posvećen miru i stabilnosti.

"Zato nam je važno da kroz pregovore pronađemo rešenja koja će omogućiti bolji život srpskom narodu na KiM, jer smo tokom ovih razgovora istakli težinu situacije sa kojom se suočava naš narod i severno i južno od Ibra i sa kojim se eskalarotnim ponašanjem Aljbina Kurtija suočava, a koje pre svega dovodi u pitanje ostanak, osnovna ljudska prava i pravo na život građana na KiM", napomenuo je Petković.

On je dodao da je na sastanku istakao i važnost održavanja srpskih izbora na KiM zakazanih za 17. decembar, kao i da je neodrživa situacija koju na severu KiM da nelegalni albanski gradonačelnici vode četiri srpske opštine.

Bisljimi: Nismo razgovarali o ZSO

Glavni pregovarač Prištine Besnik Bisljimi saopštio je da sa Lajčakom nije razgovarao o ZSO, jer je, kako je naveo, poziciju Kosova jasno izneo premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti na sastanku sa evropskim liderima 26. oktobra.

Bisljimi je novinarima, po završetku sastanka, rekao da Priština neće započeti rad na formiranju ZSO bez potpisivanja tri sporazuma.

"Na dnevnom redu bila je rasprava o nacrtu ZSO. Pokazali smo Lajčaku da imamo jasan stav koji je Kurti izneo 26. oktobra. Spremni smo da prihvatimo dokument u celini, da ga potpišemo zajedno sa druga dva dokumenta. Nisu nam bila potrebna dodatna pojašnjenja iz EU, zato o tome nismo ni razgovarali. U nacrtu se naglašava važnost poštovanja ustava Kosova. Ali, da li je u potpunom skladu sa njim, odlučiće Ustavni sud. Međutim, taj proces nećemo početi bez potpisa, jer nam je potrebna garancija da imamo važeći sporazum, koji onda stvara obaveze i za drugu stranu", dodao je Bisljimi.

On je ocenio je da je najvažnija tačka današnjeg sastanka bila rasprava o finalizaciji nacrta redosleda Osnovnog sporazuma od 17. februara i aneksa za njegovu implementaciju od 18. marta.

"Lajčak nam je tokom prošle nedelje doneo novi nacrt, koji po prvi put uvodi potpuni paralelizam u primeni sporazuma", naveo je Bisljimi.

Bisljimi je kazao da je na sastanku bilo reči i o pitanju nestalih lica, gde je, prema njegovim rečima, nakon što je prištinska strana prihvatila amandman, dokument smatran usvojenim.

On je rekao da Lajčak misli da su veoma blizu potpisivanja sporazuma o energetici i kao rok za to naveo sledeću nedelju.

Prema njegovim rečima, razgovaralo se o dva-tri dodatna koraka koja mogu da se preduzmu za Srbe nakon što zamene registarske tablice, kao i o narednim koracima za održavanje vanrednih izbora.

On je dodao da nije bilo razgovora o narednim sastancima, ali i kazao da Lajčak želi poseban sastanak na kojem bi se razgovaralo o primeni prethodnih sporazuma.

image