Narodna banka Srbije ne odgovara američkoj RSE: Ko se "usudio" da prekrši antiruske sankcije

Radio Slobodna Evropa bi da sazna zaobilaze li srpske kompanije zapadne blokade uvedene prema Rusiji, ali u NBS su podaci o kontrolama tajni

Narodna banka Srbije (NBS) uznemirila je američki Radio Slobodna Evropa, odbijajući da im dostavi podatke o rezultatima svojih kontrola, odnosno odbijajući da se priključi njihovom lovu na "veštice" u Srbiji koje su se možda "usudile" da prekrše antiruske sancije Zapada, koje Srbija nije ni uvela.

Banka je inače, informacije odbila da dostavi pod obrazloženjem da "ne mogu da saopštavaju detalje jer bi njihovo pogrešno tumačenje moglo da ugrozi poslovanje subjekta kontrole i da ima druge negativne posledice na finansijskom tržištu".

"Iako Srbija nije ispoštovala sankcije Evropske unije i SAD, prema važećim propisima, banke su dužne da se bave procenom postojanja rizika u vezi sa poslovanjem kompanije. Prema smernicama za sprovođenje Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, dužne su da utvrde rizike kod klijenata koji su povezani sa zemljama pod sankcijama Ujedinjenih nacija, Saveta Evrope, OFAC-a. ili druge međunarodne organizacije", zabrinut je RSE.

Medij tvrdi da je njihovo istraživanje pokazalo da je nekoliko kompanija u Srbiji zaradilo milione izvozeći u Rusiju robu koja je stavljena na listu sankcija Evropske unije, SAD i Japana.

Reč je, kažu, o proizvodima dvostruke namene koji su, prema carinskim oznakama, elektronske komponente koje su pod sankcijama jer se mogu koristiti u vojnoj industriji. 

"Neke srpske kompanije su, između ostalih, takve robe isporučivale ruskoj kompaniji 'Biterija', koja se od 14. septembra 2023. nalazi na listi sankcija američkog OFAC-a", tvrdi RSE.

U Narodnoj banci RSE rečeno je da su podaci o njenim kontrolama tajni, ali i da su "sve banke i finansijske institucije koje posluju pod nadzorom NBS dužne da preduzmu sve propisane aktivnosti u vezi sa spiskovima određenih lica koji se primenjuju u Republike Srbije".

"Posebno ističemo da kada je u pitanju platni promet sa inostranstvom, banke ove poslove obavljaju preko stranih banaka klijenata sa sedištem u Evropskoj uniji, a one vrše veoma detaljne provere plaćanja prema jurisdikcijama iz kojih dolaze subjekti koji podležu sankcijama Evropske unije", ističu u NBS.

EU je saopštila da Srbija treba da intenzivira borbu protiv njihovog zaobilaženja.

"Iako ne komentarišemo konkretne slučajeve, pažljivo sve pratimo. Srbija treba hitno da poboljša svoje usklađivanje sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, uključujući restriktivne mere", rekao je portparol EU Peter Stano za RSE nakon objavljivanja njihovog istraživanja o načinu na koji srpske kompanije zaobilaze sankcije.

U Ministarstvu za evropske integracije podsetili su da je u najnovijem izveštaju EU zabeležen napredak Srbije u pogledu usaglašavanja sa spoljnopolitičkim odlukama EU.

"Time je zapravo ocenjeno da Srbija čini sve da pokaže da pripada istom, evropskom skupu vrednosti, što podrazumeva, između ostalog, i neizbegavanje sankcija", rekli su za RSE.

U Privrednoj komori Srbije navode da nemaju informacija u vezi sa zaobilaženjem sankcija kompanija koje posluju u Srbiji.