Cvijanović: Uvažavanje "Dejtona" i ustava od presudnog značaja

Željka Cvijanović istakla da ne veruje u dobrobit "nasilnog intervencionizma stranih faktora"

Novoizabrana srpska članica Predsedništva Bosne i Hercegovine Željka Cvijanović, koja je i prva predsedavajuća novog saziva ovog najvišeg državnog tela BiH, poručila da dolazi "ispružene ruke i sa dobrim namerama".

Ona je, kako prenosi Tanjug, nakon polaganja zakletve u Sarajevu istakla i da je dosledno uvažavanje Dejtonskog sporazuma i ustavne strukture od presudnog značaja za Bosnu i Hercegovinu.

"Želim da zajedno, u skladu sa našim ustavnim nadležnostima, radimo za dobrobit oba entiteta i svih naroda u BiH, kao i ostalih građana, a ne na bilo čiju štetu", rekla je Cvijanović.

U toj zemlji su, uverena je, svi dovoljno politički zreli da sami određuju sopstvene prioritete, i nisu im potrebna rešenja koja im nameće bilo ko spolja.

Cvijanović je naglasila i da ne veruje u dobrobit "nasilnog intervencionizma stranog faktora" već da isključivo veruje u dijalog i saradnju.

"Zato želim da budemo subjekti odlučivanja, a ne puki objekti ili primaoci intervencija. Živimo u zemlji koja podjednako pripada svima nama i u kojoj mi, koje je narod izabrao, narodu i polažemo račune za učinjeno ili neučinjeno. Ako hoćemo da nas poštuju drugi, onda za početak moramo više da poštujemo sami sebe", istakla je članica Predsedništva.

Nije nikakva novost, smatra ona, da postoje mnoge stvari oko kojih se "ne slažemo u okviru BiH".

"Ali, mera našeg uspeha biće upravo u tome da pronađemo najmanji zajednički imenilac i da naše snage usmerimo ka onim ciljevima koji su podjednako važni za sve", naglasila je Cvijanović.

Ona je istakla i da je potrebno graditi mostove saradnje, kako u samoj zemlji, tako i u regionu, a primarno sa Srbijom, Hrvatskom i Crnom Gorom, sa kojima BiH deli granicu, "ali i sa Severnom Makedonijom, Slovenijom i drugima u regionu, a i šire." 

"Važno je da u ovim izazovnim vremenima prihvatimo svaku razvojnu šansu koja nam se ukaže, da zajedno sa zemljama u okruženju učestvujemo u svim regionalnim inicijativama koje mogu doneti korist našoj ekonomiji i građanima. Snažno ću se zalagati za dodatno jačanje regionalne saradnje u okviru Berlinskog procesa, ali i za punopravno učešće u inicijativi Otvoreni Balkan", obećala je Cvijanović.

Jedno od strateških opredeljenja, naglasila je ona, biće i nastavak evropskog puta BiH, a, prvi zadatak institucija na svim nivoima jeste dobijanje kandidatskog statusa za članstvo u EU.