SAD sankcionisale osam lica i 12 kompanija sa Balkana: Na spisku su Popović, Vacić, Davidović

Lica i entiteti sa Zapadnog Balkana našli su se na sankcionom spisku Stejt departmenta jer su povezani sa ruskim uticajem i navodnom korupcijom

Stejt department uveo je sankcije protiv osam pojedinaca i 12 entiteta sa Zapadnog Balkana koji su, kako se navodi u saopštenju, povezani sa ruskim uticajem i navodnom korupcijom koja to omogućava, javlja "Glas Amerike".

Na spisku se nalazi Nenad Popović, bivši ministar bez portfelja u Vladi Srbije, i kompanije koje se povezuju sa njim i to, kako kažu, jer "održava bliske veze sa Kremljom i koristi svoju mrežu za korupcione šeme da bi se lično obogatio".

Sankcije su uvedene i srpskom političaru Miši Vaciću, zbog učešća u referendumu na bivšim ukrajinskim teritorijama 2022. godine.

Sekretarijat za finansije je istovremeno uveo sankcije protiv osam pojedinaca i šest entiteta u Crnoj Gori, Bosni i Hercegovini i Severnoj Makedoniji koji su, kako se ističe, direktno omogućavali ruski uticaj.

Rusija nastavlja da koristi svoju uticaj na Zapadnom Balkanu, ističe Stejt Department i tvrdi da današnji potezi potvrđuju šire napore američke vlade da, na sebi svojstven način, promoviše mir, stabilnost i funkcionalnu demokratsku upravu na Balkanu.

Miodragu Daki Davidoviću su sankcije uvedene "zbog odgovornosti ili saučesništva, ili direktne ili indirektne umešanosti u poteze koji prete miru, bezbednosti, stabilnosti ili teritorijalnom integritetu bilo kojeg područja ili države na Zapadnom Balkanu".

Iz Crne Gore je sankcionisan i Branislav Brano Mićunović koji je, kako se navodi u saopštenju, "decenijama bio jedna od vodećih ličnosti u organizovanom kriminalu u Crnoj Gori, još od perioda bivše Jugoslavije".

Na spisku sankcionisanih još je i Savo Cvijetinović, koji je za "Srnu" rekao da ga ne zanimaju sankcije koje su mu danas uvele SAD, te da mu nije poznato na šta se odnose, ali da pretpostavlja da imaju političku pozadinu. "Nije tajna da je kompanija čiji sam predstavnik 'BN inženjering' u skladu sa domaćim propisima trgovala sa Ukrajinom, Rusijom i još nekim državama", rekao je.

Na spisku je i član izvršnog odbora SNSD-a, Petar Đokić, trenutni ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, Duško Perović, dugogodišnji šef Predstavništva RS u Moskvi, te kompanija "BN inžinjering" iz Bijeljine. Na listi su i Ratka Kunoska Kamčeva, Irina Samsonenko i Sergej Samsonenko iz Severne Makedonije.

Kaznenim merama je predviđeno blokiranje imovine i interesa sankcionisanih pojedinaca i entiteta u Americi, ili u posedu ili pod kontrolom američkih državljana. Amerikancima su takođe zabranjene sve transakcije koje obuhvataju imovinu ili interese sankcionisanih pojedinaca.