Srbija i Balkan

Ministarka Popović sa podsekretarkom UN: Glavne teme zaštita uzbunjivača i uloga žena u pravosuđu

Vali je naglasila da je impresivno da Srbija ima više od polovine žena na sudijskim i javno tužilačkim funkcijama i da su žene na više od trećine funkcija u Vladi Srbije
Ministarka Popović sa podsekretarkom UN: Glavne teme zaštita uzbunjivača i uloga žena u pravosuđu© TANJUG/ MINISTARSTVO PRAVDE/ VLADIMIR VINŠ

Ministarka pravde Maja Popović sastala se sa podsekretarkom Ujedinjenih nacija, izvršnom direktorkom Kancelarije Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal i generalnom direktorkom Kancelarije Ujedinjenih nacija u Beču Gadom Vali.

Iskazano je obostrano zadovoljstvo saradnjom koju Republika Srbija ima sa Kancelarijom Ujedinjenih nacija za drogu i kriminal i naglašena spremnost da ostvarena saradnja bude unapređena, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za saradnju sa medijima.

Ministarka Popović je upoznala direktorku Vali sa Nacrtom rezolucije o zaštiti uzbunjivača koji je pripremila Vlada Srbije, uz konsultacije sa nevladinom organizacijom "Pištaljka" i UNCAC koalicijom, uz opsežne doprinose Kancelarije UN za droge i kriminal.

Na sastanku je ukazano i na značajnu ulogu žena u pravosuđu i njihov doprinos unapređenju pravosuđa, kao i na značaj zastupljenosti žena na funkcijama u izvršnoj i zakonodavnoj vlasti.

Popović je upoznala Vali sa statističkim podacima o broju žena u sudstvu i javnom tužilaštvu i na ostalim javnim funkcijama u Srbiji.

Vali je pohvalila rezultate koje je Srbija ostvarila u toj oblasti, naglašavajući da je impresivno da Srbija ima više od polovine žena na sudijskim i javno tužilačkim funkcijama i da su žene na više od trećine funkcija u Vladi Srbije.

Vali je uputila poziv ministarki Popović za učešće na globalnoj konferenciji posvećenoj ulozi žena u pravosuđu, koja se održava u martu 2024. godine u Beču.

Sastanku je prisustvovao i pomoćnik ministarke pravde Vladimir Vinš i šef Misije Republike Srbije pri Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju i drugim međunarodnim organizacijama u Beču prof. dr Žarko Obradović.

image