Srbija i Balkan

ODIHR: Izbore će pratiti 30 posmatrača, na sam dan izbora još 250

Uloga posmatrača je da brinu o tome da izborni proces bude transparentan, da je sproveden u skladu s nastojanjima i obavezama koje je Srbija preduzela, izjavio je Albert Jonson
ODIHR: Izbore će pratiti 30 posmatrača, na sam dan izbora još 250www.globallookpress.com © Pia Bayer

Parlamentarne izbore u Srbiji koji su zakazani za 17. decembar nadgledaće 30 dugoročnih posmatrača, koji će pratiti ceo izborni proces u zemlji, kao i 250 kratkoročnih, koji će biti zaduženi da nagledaju aktivnosti na dan izbora, izjavio je šef misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR) za posmatranje izbora Albert Jonson.

Po njegovim rečima, kancelarija posmatračke misije otvorena je u Beogradu, a imali su sastanak s ministrom spoljnih poslova Ivicom Dačićem, čime je zvanično otpočela posmatračka misija. Nakon vikenda sledi sastanak s Republičkom izbornom komisijom (RIK).

Jonson je objasnio da je misija uradila analizu potreba i da je na osnovu rezultata odlučeno da tim misije čine osnovni tim, dugoročni i kratkoročni posmatrači.

"Naš osnovni tim ima 11 eksperata - medijski, politički i izborni analitičari. Imamo i tim za monitoring medija, tu će biti šest ljudi, oni će raditi monitoring medija šest dana nedeljno i njihova analiza i zaključci će biti uključeni u naš izveštaj na kraju", rekao je Jonson.

Kada je reč o dugoročnim posmatračima, koji će biti zaduženi da prate izborni proces širom zemlje, Jonson je naveo da će ih biti 30 i da će biti podeljeni u 15 parova, a počeće da rade od utorka.

Istakao je da su tražili 250 kratkoročnih posmatrača za dan izbora čiji će zadatak biti da sistematski posmatraju kako se glasa, broje glasovi i kako protiče glasanje na biračkim mestima u Srbiji.

Prema njegovim rečima, misija će dan nakon izbora izdati svoj preliminarni izveštaj na konferenciji za medije, a nakon izbora ostaće u zemlji da prati razvoj događaja.

Naveo je da će konačni izveštaj o prevremenim izborima biti objavljen nekoliko meseci nakon završetka izbora, a da će u izveštaj biti uključene i preporuke.

"Naša uloga je da posmatramo izborni proces i nećemo se mešati. Mi se brinemo za to da je proces transparentan, da je sproveden u skladu sa nastojanjima i obavezama koje je Srbija preduzela", rekao je Jonson i dodao da je uloga misije da pruži tehničku procenu izbornog procesa.

image