Srbija i Balkan

Brisel: Bugarska, Hrvatska i Rumunija spremne za putovanja bez viza

Kipar i Irska jedine zemlje EU koje još nisu u Šengenu
Brisel: Bugarska, Hrvatska i Rumunija spremne za putovanja bez vizawww.globallookpress.com © XinHua

Bugarska, Hrvatska i Rumunija su spremne da se pridruže evropskoj zoni putovanja bez viza, izjavila je danas evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johansson.

Zemlje — sve članice EU — su "snažno dokazale" da mogu da ispune uslove potrebne za učešće, dodala je ona posle sastanka komesara EU.

Svaka od ovih zemalja je godinama radila na tome da bude primljena u šengensku zonu slobodnog putovanja, koja zemljama-članicama olakšava kretanje i turista i stanovnika, podseća "Politiko".

Johanson je rekla da su tri zemlje obavile neophodan posao, uključujući poboljšanje upravljanja granicom, obezbeđivanje prekogranične saradnje u sprovođenju zakona i usvajanje jedinstvene šengenske vize.

Posle Bugarske, Hrvatske i Rumunije, Kipar i Irska su jedine druge zemlje EU koje nisu deo šengenske zone.

Nisu sve zemlje EU oduševljene ulaskom ove trojke u zonu putovanja bez viza. Neki, poput Švedske, izražavaju zabrinutost zbog organizovanog kriminala i korupcije u tim zemljama. Ali je Evropski parlament stao na stranu Bugarske, Hrvatske i Rumunije i zatražio prekid njihove "šengenske" diskriminacije, a Komisija je podržala napore zemalja da se pridruže Šengenu.

Johanson je rekla da će se o ovom pitanju razgovarati na sastanku ministara unutrašnjih poslova EU, 8. decembra.

"Očekujem da zemlje članice donesu ovu važnu istorijsku pozitivnu odluku, trenutak velikog ponosa za građane ovih zemalja, i što je najvažnije, odluku u našem interesu", rekla je Johanson.

image