Advokat Anto Nobilo: Visoki predstavnik je prepreka demokratskom razvoju BiH

Reč je o "jedinstvenoj situaciji" u Evropi u kojoj jedna osoba koja nije izabrana donosi zakone i ravnopravna je ili čak nadređena predstavnicima naroda

Pravni savetnik odbrane predsednika Republike Srpske Anto Nobilo izjavio je da će postupak koji se vodi protiv Milorada Dodika razobličiti stanje koje nije održivo i nije demokratsko.

"Mislim da će ovaj postupak - pored klasične odbrane predsednika Republike Srpske - razobličiti jedno stanje koje nije održivo i demokratsko i suprotno je svim principima vladavine prava u Evropi", rekao je Nobilo za RTRS, dodavši da je visoki predstavnik sa ovlašćenjima koja je sam sebi dao, postao prepreka demokratskom razvoju Bosne i Hercegovine.

On je naveo da je završio analizu celog slučaja protiv Dodika i da je dao preporuke u kom pravcu bi trebalo da ide odbrana.

"U BiH sada imamo jedno privremeno stanje, stvoreno Dejtonskim mirovnim sporazumom, u kome se ne samo održao visoki predstavnik, već su mu godinama širena ovlašćenja", istakao je Nobilo.

Dodao je da je reč o "jedinstvenoj situaciji" u Evropi u kojoj jedna osoba koja nije izabrana donosi zakone i ravnopravna je ili čak nadređena predstavnicima naroda.

"Ja ne znam ni za jedan takav slučaj, to jednostavno nije demokratski, a održavanje ovakve situacije ne doprinosi suverenosti BiH i predstavlja prepreku za ulazak BiH u Evropsku uniju", poručio je Nobilo.