Srbija i Balkan

Vučić: Velika potražnja za srpskim oružjem, uskoro najveći ugovor s prijateljskom zemljom

Uprkos zahtevima, Srbija neće prodavati oružje iz svojih rezervi, ali će ulagati u svoju namensku industriju, rekao je predsednik
Vučić: Velika potražnja za srpskim oružjem, uskoro najveći ugovor s prijateljskom zemljom© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Velika je potražnja za oružjem Republike Srbije, ali neće biti prodaje oružja iz rezervi Vojske Srbije, rekao je predsednik Aleksandar Vučić.

"Ja sam doneo odluku da iz zaliha ni jedno oružje ne može da ide iz Republike Srbije. Naša namenska industrija dobiće u ponedeljak ili utorak najveći ugovor sa jednom prijateljskom zemljom koja nije u ratnom sukobu. Traže da napravimo 48 naših "nora", haubica 155mm... To su ugovori od više stotina miliona evra. Mi ćemo sledeće godine uložiti stotine miliona, jer možemo zaraditi milijarde preko naše namenske industrije", rekao je Vučić tokom gostovanja na tv "Pink".

Pored predviđenog povećanja plata u javnom sektoru i minimalca od januara, na osnovu sadašnjih analiza moglo da dođe i do dodatnog uvećanja tih primanja od maja ili juna, napomenuo je predsednik.

"Da podsetim, 30. decembra penzioneri dobijaju 20.000 dinara, 1. decembra korisnici socijalne pomoći dobijaju 10.000 dinara i negovateljice takođe. Od 1. januara idu 10 odsto povećanja plata u kompletnom javnom sektoru svuda, minimalac ide na 47.154 dinara", rekao je Vučić.

Napomenuo je da stopa rasta ide bolje nego očekivano u trećem i četvrtom kvartalu.

Vučić je najavio i da će biti mnogo promena u narednom periodu i da članstvo u stranci neće smeti da bude osnovni kriterijum.

"Zato sam rekao da će morati da bude mnogo promena, ne samo u javnim preduzećima gde ćemo potpuno sve da profesionalizujemo. Nemam ništa protiv toga što je neko član partije, ali to ne sme da bude osnovni kriterijum. Mora ćemo mnogo toga kod sebe da menjamo", rekao je Vučić.

"Mnogo politike" u protestu poljoprivrednika

Vučić rekao je da "ima mnogo politike" u protestu poljoprivrednika. 

"Ne mislim da je lako, mislim da poljoprivrednici imaju užasno težak život... Oni koji štrajkuju, tu ima mnogo politike. Zahtevi su im bili užasno teški za državu", rekao je Vučić.

Vučić kaže da su zahtevi bili ispunjeni u jako teškim trenucima, navodeći da poljoprivrednici plaćaju minimalnu cenu goriva. Ocenio je da su neki njihovi zahtevi nerealni, i da plaćaju minimalnu cenu dizela, ali da samo treba da podnesu račun u roku od 14 dana da bi mogli da dobiju povraćaj za deo cene.

Kako je rekao, neki bi da odu i da ne plate ništa, što, dodaje, nije moguće jer se na taj način ruši ceo sistem.

Predsednik je rekao da nije srećan zbog onoga što se dešavalo u Pošti, jer je među onima koji su protestovali bilo najviše dobrih i odgovornih ljudi.

"Najveći broj njih 13 do 14 hiljada su dobri i pošteni ljudi. A onda imam problem sa direktorom tog preduzeća, jer se pitam a šta si radio sve vreme kad nisi čuo te ljude. Zašto ih nisi saslušao? Ako je predsednica vlade to mogla da reši za kratko vreme zašto to nisi rešavao ranije i više paznje posvetio njihovim problemima", zapitao je Vučić.

Komentarišući kampanju pojedinih opozicionih medija i političkih partija, Vučić je ocenio da se ona zasniva na dve stavke.

"U kampanji rade samo dve stvari - jedna je mržnja prema meni i mojoj porodici, a druga je ulizištvo, poltronstvo i potpuno poslušništvo prema Draganu Šolaku."

Kako je rekao, uveli su princip koji je uvek protivan državnim institucijama, navevši MTS i Poštu Srbije kao primere, jer, kako navodi, Šolak ima interese u tim sferama.

Dodaje da ljudi odlično prepoznaju da nemaju za šta da glasaju kada je deo opozicije u pitanju, osim za mržnju prema njemu.

image