Srbija i Balkan

Dodik: Sve institucije BiH zarobljene su spinovanjem koje dolazi iz Sarajeva

Komšiću, kaže Dodik, ne treba verovati ni kada se zaklinje
Dodik: Sve institucije BiH zarobljene su spinovanjem koje dolazi iz Sarajeva© Tanjug/AP Photo/Radivoje Pavicic

"Sve institucije i čitava BiH zarobljene su spinovanjem koje dolazi iz političkog Sarajeva, od njihovih političkih predstavnika. Mogao sam to da vidim i danas, na inauguraciji, kada se zaklinju u Ustav i u Dejtonski sporazum, a onda u svom inauguralnom govoru govore nešto sasvim suprotno", počeo je predsednik Republike Srpske Milorad Dodik na zajedničkoj konferenciji posle inauguracije Željke Cvijanović u Predsedništvu BiH.

Dodik je govorio, kako je rekao, kakvim spinovima se služi političko Sarajevo, a pre svega hrvatski član Predsedništva Željko Komšić.

On je istakao da u takvim postupcima prednjači hrvatski član Predsedništva BiH Željko Komšić.

"Kao što smo mogli da vidimo kod gospodina Komšića, koji je uspeo da prevari interese svoga naroda i predstavlja neku imaginaciju", naveo je Dodik i naglasio da je sve što Komšić radi prevara. 

Kada je u pitanju konkretan primer "spinovanja" Komšića, Dodik je naveo njegove komentare vezano za NATO u BiH.

"Govorio je o svom radu u Predsedništvu, pokušavajući da zadrži jedan spin, koji ne postoji, a to je NATO. Bosna i Hercegvina nema nijednu odluku u kojoj se govori da je članica NATO-a, niti da će to biti", objasnio je predsednik RS. 

Poručio je da je "sve što je Željko Komšić rekao u svom obraćanju čista laž" i da je zato, kako je naveo, napustio konstitutivnu sednicu Predsedništva BiH dok je on govorio.

Istakao je da je "Komšić prevarama i lažima došao do pozicije u Predsedništvu i po četvrti put oteo Ustavom definisano pravo hrvatskom narodu da bude biran".

"Istim spletkama koristio se i ove četiri godine koje smo obavljali dužnost kolektivnog šefa, trudeći se da svoje lične stavove predstavi kao zvanični stav Predsedništva. Sve što je rekao o integracijama, saradnji sa NATO-om je izmišljotina", naveo je Dodik.

Dodik je čestitao Željki Cvijanović, kako je rekao, na "skromnoj inauguraciji", a nakon toga se osvrnuo na svoja iskustva vezana za rad Predsedništva BiH.

image