Makronova zvaničnica: Francusko-nemački predlog za Kosovo i Metohiju je tajna

Non-pejper je non-pejper i njegov sadržaj se ne otkriva, rekla je Lorans Bun

Državna sekretarka za evropska pitanja francuske vlade Lorans Bun izjavila je u Skoplju da je francusko-nemački predlog za Kosovo i Metohiju non-pejper i da se zato ne otkriva njegov sadržaj.

"Non-pejper je non-pejper i njegov sadržaj se ne otkriva", rekla je kratko francuska državna sekretarka za Evropu, na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerom Severne Makedonije Dimitrom Kovačevskim, prenosi N1.

Bun je tako odgovorila novinaru koji je rekao da ne pita šta piše u non-pejperu, nego da li je on "zasnovan na političkoj odluci o bombardovanju Jugoslavije ili na međunarodnom pravu".

Podsetimo, briselski portal "Euraktiv" je prošle nedelje objavio dokument za koji tvrdi da je francusko-nemački predlog za Kosovo i Metohiju. Dokument neodoljivo podseća na ugovor dve Nemačke iz 1972. godine kojim je stvorena osnova za ulazak Istočne Nemačke u Ujedinjene nacije.

"Euraktiv", koji navodi da je dokument dobio od pouzdanog izvora, preneo je devet tačaka predloga za Beograd i Prištinu, od kojih su većina kopije sa malim izmenama, onih iz dokumenta potpisanog pre pet decenija.

Vučić: Za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ranije je upozorio da ovaj "plan predviđa članstvo Kosova u UN, bez protivljenja Srbije".

Predsednik je u oktobru rekao da je ovakav stav "neprihvatljiv" jer je u suprotnosti sa Ustavom Srbije, koji eksplicitno odbija priznanje Kosova, iako bi taj potez Srbiji omogućio brži ulazak u EU i značajne ekonomske koristi.

"Za Srbiju je i zbog Ustava, ali ne samo zbog Ustava neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN i to će nositi svoje posledice", poručio je Vučić.