Srbija i Balkan

Grujičić i Vesić posetili povređene u železničkoj nesreći kod Odžaka

Ministar saobraćaja Goran Vesić razgovarao je i sa mašinovođom koji je zaslužan što nesreća nije prerasla u tragediju
Grujičić i Vesić posetili povređene u železničkoj nesreći kod Odžaka© FOTO TANJUG/ MGSI/ PREDRAG MITIĆ

Ministarka zdravlja Danica Grujičić i ministar saobraćaja Goran Vesić obišli su povređene u železničkoj nesreći kod Odžaka koji su zbrinuti u Opštoj bolnici "Dr Radivoj Simonović" u Somboru.

Ministarka Grujičić je zahvalila zdravstvenim radnicima iz Sombora na brzoj reakciji i požrtvovanosti.

"Ovo je pokazalo da zdravstveni sistem u Srbiji odlično funkcioniše, pre svega zdravstveni radnici. Svi povređeni su najpre brzo prebačeni u Sombor, a onda i zbrinuti u bolnici. Nalaze se pod nadzorom lekara i van životne opasnosti. Sve je urađeno po standardima i protokolima. Najlakše povređeni će već danas kućama", rekla je Grujičić.

Ministar saobraćaja Goran Vesić razgovarao je i sa mašinovođom koji je zaslužan što nesreća nije prerasla u tragediju.

Vesić je istakao da su radnici "Srbijavoza" učinili sve da se pruga što pre osposobi i potvrdio da je uzrok nesreće ljudska greška.

On je podsetio da železnička komisija radi u skladu sa zakonom i da će izveštaj biti prosleđen nadležnim organima.

"Hvala Bogu nije bilo smrtnih slučajeva. Ovde je reč o grešci otpravnika vozova iz Ratkova koji je službeno priznao i o tome se vodi istraga. Sistem čine ljudi i, nažalost, greške se dešavaju. Ministarstvo će učiniti sve da ubuduće to svedemo na najmanju meru", poručio je Vesić.

On je naglasio da se gradi centralni dispečerski centar u Makišu kojim će se upravljati i svim novim i rekonstruisanim prugama, ali da će na starim prugama i dalje biti stari sistem, pa će morati da se vodi računa da se ovakve stvari ne dešavaju.

"Od 1.200 kilometara regionalnih pruga koje planiramo da u sledećoj godini rekonstruišemo je i 400 kilometara pruge u Vojvodini, od Pančeva prema Zrenjaninu, pa dalje prema Senti i Subotici, od Sombora i Bogojeva, do Novog Sada i od Sombora do Vrbasa. One će imati nove sigurnosne sisteme i biće pod kontrolom novog dispečerskog centra", istakao je Vesić.

Vesić i gradonačelnik Sombora Antonio Ratković napomenuli su i da će vlada Srbije i grad Sombor učiniti sve da iskažu solidarnost i pomognu povređenima da prebrode traumu koju su doživeli.

Ministre Grujičić i Vesić dočekali su gradonačelnik Sombora Antonio Ratković, koji je zahvalio na poseti i rekao da će Grad učiniti sve da iskaže solidarnost i pomogne povređenima, kao i direktor Opšte bolnice "Dr Radivoj Simonović" Dragan Rastović, koji je naveo da je somborska bolnica u vreme ratova devedesetih bila ratna bolnica, da su navikli na brzo reagovanje i istakao da se 30 zdravstvenih radnika odmah odazvalo na poziv.

Grujičić je najavila da će bolnica Somboru uskoro dobiti magnetnu rezonancu za koju su sredstva odobrena iz kredita Svetske banke, kao i da će se ulagati u rekonstrukciju zgrade koja nije u najboljem stanju.

image