Srbija i Balkan

Kurti: Radoičić okupio rukovodstvo Srpske liste zbog izbora; Elek: Smešne stvari i potpuni demanti

Aljbin Kurti ponovo je zatražio uvođenje sankcija zvaničnom Beogradu, navodeći da se neuvođenjem "povećava nivo pretnje na Zapadnom Balkanu"
Kurti: Radoičić okupio rukovodstvo Srpske liste zbog izbora; Elek: Smešne stvari i potpuni demantiwww.globallookpress.com © Dimitrios Karvountzis/Keystone Press Agency

U toku je "reorganizacija grupe Milana Radoičića uz uputstva i podršku srpske države", izjavio je večeras premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti.

On, ujedno, tvrdi i da je nekadašnji potpredsednik Srpske liste prošle nedelje u Raški okupio novo rukovodstvo stranke i "zatražio mobilizaciju za glasanje" za predstojeće izbore u Srbiji. Novi predsednik Srpske liste Zlatan Elek, međutim, demantuje tvrdnje Aljbina Kurtija o sastanku u Raški, navodeći da prvi put čuje za to, prenosi "Kossev".

"U Raškoj, u Srbiji, odvija se paravojna i teroristička reorganizacija Milana Radoičića i njegove grupe, uz uputstva i podršku srpske države", kaže Kurti, koji tvrdi da je Radoičić prošlog petka sazvao sastanak na kojem je prisustvovalo, kako kaže, oko 40 srpskih političara i zvaničnika, "nelegalnih opština sa Kosova".

Skupu, za koji kaže da je održan u Domu kulture u Raškoj, navodno su prisustvovali poslanici Srpske liste, uključujući i novoizabranog predsednika, Zlatana Eleka i potpredsednike Dragišu Milovića i Dalibora Jevtića, kao i pomoćnica direktora Kancelarije za KiM, Petra Petkovića.

Kurti dalje tvrdi da je na ovom skupu "zatražena mobilizacija za glasanje" za Srpsku naprednu stranku na izborima koji su raspisani za 17. decembar.

U nastavku svoje objave, Kurti je uputio niz kritika i optužbi na račun zvaničnog Beograda.

Kurti se osvrnuo i na baze Vojske Srbije u blizini teritorije takozvanog Kosova, i naveo da Srbija, ni posle međunarodnog pritiska, "nije povukla sve trupe i artiljeriju iz okoline teritorije Kosova". On dalje navodi da je "Srbija rasporedila protivvazdušne sisteme u blizini granice sa Kosovom".

I večeras je odlučio da pomene Rusiju kao "destabilizujućeg faktora", a Srbiji pripiše da "radi na projektu srpski svet".

"Sve više se uočava opasnost od Rusije i Srbije po regionalnu stabilnost, mir i bezbednost. Rusija ima za cilj da zapali vatru krize u dvorištu EU, da defokusira NATO, dok Srbija ispunjava svoje teritorijalne ambicije prema susedima po projektu Vulina i Vučića – 'srpski svet'", dodaje Kurti.

On je još jednom zatražio uvođenje sankcija zvaničnom Beogradu, navodeći da se neuvođenjem "povećava nivo pretnje na Zapadnom Balkanu".

Elek: Smešne stvari i potpuni demanti

Predsednik Srpske liste, Zlatan Elek, u razgovoru za "Kossev" demantovao je Kurtijeve tvrdnje o održavanju sastanka rukovodstva stranke sa Radoičićem u Raški i njegovom prisustvu.

On je istakao da "prvi put čuje takve stvari".

"Potpuni demant po tom pitanju. Ne razumem kakve veze više ima Milan Radoičić sa Srpskom listom", poručio je Elek, podsetivši da su, osim predsednika stranke, 24. oktobra imenovani i novi potpredsednici.

Kurtijeve navode o sastanku u Raški predsednik Srpske liste definiše i kao "smešne stvari".

"Pojma nemam o takvim sastancima i navodima Aljbina Kurtija", podcrtao je Elek.

Sa druge strane, kaže da se Srpska lista zalaže za to da se parlamentarni i lokalni izbori zakazani za 17. decembar održe i na teritoriji KiM. On je potvrdio i navode o kojima su mediji nezvanično izveštavali – da je ovim povodom Kancelarija za KiM uputila zahtev šefu Misije OEBS-a, Majklu Devenportu.

image