Srbija i Balkan

Stoltenberg: ZSO ključni korak ka normalizaciji; Osmani: Adresa za nesprovođenje sporazuma je Beograd

"Što se tiče nasilja u maju i septembru, to je neprihvatljivo i to je razlog zašto smo povećali svoje prisustvo", rekao je generalni sekretar NATO-a, ističući da NATO nije institucija za sprovođenje zakona
Stoltenberg: ZSO ključni korak ka normalizaciji; Osmani: Adresa za nesprovođenje sporazuma je Beograd© TANJUG/AP Photo/Virginia Mayo

Uradićemo ono što je neophodno kako bismo obezbedili sigurno okruženje za sve ljude na "Kosovu", poručio je u Prištini Jens Stoltenberg, generalni sekretar NATO-a, posle sastanka sa predsednicom tzv. Kosova Vjosom Osmani. On je pozdravio nedavne predloge za formiranje ZSO, navodeći da bi to bio ključni korak ka normalizaciji odnosa, prenosi "Kosovo onlajn".

"Ovo je veoma bitan sastanak za bezbednosno stanje na 'Kosovu' i u regionu nakon onoga što se desilo u septembru", rekao je Stoltenberg.

On je podsetio i na događaje na severu Kosova iz maja.

"Što se tiče nasilja u maju i septembru, to je neprihvatljivo i to je razlog zašto smo povećali svoje prisustvo", rekao je on, ističući da NATO nije institucija za sprovođenje zakona.

NATO, kako je dodao, podržava dijalog između Beograda i Prištine.

"Obe strane treba da budu angažovane. Pozdravljam nedavne predloge za formiranje ZSO, to bi bio ključni korak ka normalizaciji odnosa", rekao je generalni sekretar Alijanse.

Predsednica tzv. Kosova Vjosa Osmani zahvalila je Stoltenbergu na poseti, kako je rekla, "u izazovnom trenutku sa aspekta bezbednosti, ne samo za 'Kosovo', već za celi Zapadni Balkan".

"Sloboda 'Kosova' je rezultat podrške NATO-a. Narod i institucije 'Kosova' su zauvek zahvalni", rekla je Osmani.

Ona je navela da mir na "'Kosovu' nastavlja da ugrožava Srbija", podsećajući na događaje iz Banjske.

"Mora se uzeti u obzir odgovornost Srbije za napade 24. septembra, ali i na predstavnike Kfora u maju mesecu", rekla je Osmani, navodeći da su to uradili isti ljudi.

Prema njenim rečima, "uloga NATO-a i Kfora u sprečavanju destabilizacije 'Kosova' je odlučujuća, ali ne samo 'Kosova'", rekla je Osmani, dodajući da su "'Kosovo' i NATO na jednoj strani, a teroristi na drugoj".

Strateški cilj "Kosova" je članstvo u NATO-u, poručila je Osmani i dodala da, što se tiče dijaloga sa Beogradom, tek nakon potpisivanja sporazuma može da se govori o uspešnom dijalogu.

"'Kosovo' je 26. oktobra ponudilo da se potpišu sporazumi koji se tiču francusko-nemačkog plana kako srpska strana ne bi bežala od obaveza. Na tom sastanku Srbija nije izrazila želju da potpiše. Treba da bude jasno svima da je adresa za nesprovođenje sporazuma Beograd", rekla je Osmani.

image