Prvi sekretar hrvatske ambasade proglašen za personu non grata u Srbiji

Hrvatski diplomata grubo je prekršio Bečku konvenciju i izašao iz okvira diplomatskih normi

Prvi sekretar ambasade Hrvatske u Beogradu Hrvoje Šnajder proglašen je za personu non grata, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije, dodajući da je odluku donelo u skladu sa članom 9. Bečke konvencije, koja reguliše diplomatsko-konzularne odnose.

"Tokom profesionalnog angažovanja u Republici Srbiji Šnajder je grubo izašao iz okvira diplomatskih normi i prekršio navedenu Konvenciju. Tim povodom uručena je diplomatska nota ambasadoru Republike Hrvatske Hidajetu Biščeviću", saopšteno je iz srpskog Ministarstva.

Ministarstvo spoljnih poslova, kako se dodaje, žali zbog postupanja navedenog diplomate u proteklom periodu, koje ne doprinosi unapređenju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Hrvatske, dobrosusedskoj saradnji i sveukupnom podizanju nivoa mira i stabilnosti u regionu.

Ministarstvo očekuje da će Republika Srbija i Republika Hrvatska zajednički raditi na izgradnji međusobnog poverenja, a u cilju ostvarenja zajedničke evropske budućnosti.

Iako konkretan razlog proterivanja hrvatskog diplomate nije naveden, iz formulacije je evidentno da je u pitanju špijunaža.

Upadljivo je i da je do ovog slučaja proterivanja diplomate iz jedne članice NATO-a došlo dan uoči dolaska generalnog sekretara Severnoatlantskog pakta Jensa Stoltenberga u Beograd.

Istovremeno, upravo ovakvi slučajevi pokazuju zašto države Zapada vrše pritisak na bezbednosni sektor u Srbiji, koji je kulminirao sankcijama i zahtevima za smenu dosadašnjeg direktora BIA Aleksandra Vulina, koji je zbog toga nedavno i podneo ostavku na tu funkciju.

Prema članu 9. Bečke konvencije, na koji se povodom hrvatskog diplomate poziva Srbija, navodi se da država domaćin može u svako doba i bez obaveze obrazlaganja svoje odluke da obavesti državu iz koje je diplomata da je šef ili bilo koji drugi član diplomatskog osoblja misije persona non grata ili da bilo koji drugi član osoblja misije nije prihvatljiv.

U takvom slučaju, država iz koje je diplomata će, zavisno od okolnosti, dotičnu osobu opozvati ili će okončati njene funkcije u misiji. Osoba se može proglasiti non grata ili neprihvatljivom osobom i pre dolaska u zemlju.

Ministar spoljnih poslova Hrvatske Gordan Grlić Radman rekao je za "24sata.hr" da je iznenađen odlukom Srbije.

"Iznenađeni smo. Moramo prvo da vidimo o čemu se radi", naveo je.

Biščević nije otkrio zbog čega je Ministarstvo spoljnih poslova odlučilo da progna Šnajdera.

"To je materija koju ne želim komentarisati, nije nešto u šta bih se ja sada upuštao. Prema tome što bi rekli Englezi 'no koment'. I da znam šta je uradio, ne bih smeo reći. Ne mogu ulaziti u detalje jer je to izvan mog delokruga", rekao je Biščević i tako praktično priznao da je razlog zbog koga je Šnajder proglašen personom non grata zapravo špijunaža - koja zaista nije iz njegovog, diplomatskog delokruga.