Bujanovac: Škole "prave" po notama iz Tirane

Skupštinskoj raspravi u Bujanovcu nisu prisustvovali srpski odbornici koji su odmah nakon usvajanja dnevnog reda napustili salu jer je odbijen njihov zahtev da se sa dnevnog reda skloni tačka o promeni imena škole "Desanka Maksimović" koju su Albanci kasnije i usvojili

Odbornici skupštine opštine Bujanovac u danu kada su (iz)glasali promenu imena ovdašnje Osnovne škole "Desanka Maksimović" podržali su inicijativu zvanične Tirane za pomoć pri izgradnji sale za fizičko u OŠ "Naim Frašeri".

Sednici, održanoj u sredu 15. novembra, odnosno skupštinskoj raspravi istog dana, nisu, kako saznaju "Novosti", prisustvovali srpski odbornici jer su odmah nakon usvajanja dnevnog reda napustili salu pošto je odbijen zahtev da se sa dnevnog reda skloni tačka o promeni imena škole "Desanka Maksimović" koju su Albanci kasnije i usvojili.

Prethodno je gradonačelnik Tirane Erion Veliaj uputio zahtev opštini Bujanovac da albanska prestonica finansira izgradnju fiskulturne sale u bujanovačkoj Osnovnoj školi "Naim Frašeri".

Predsedniku bujanovačke Skupštine Enveru Ramadaniju prilikom posete Tirani krajem oktobra, obećana je ova investicija, a on je na poslednjoj sednici u obraćanju, pre svega srpskim odbornicima, rekao da "treba da pohvale nemalu investiciju Albanije u to područje".

Pre nego što se zahtev našao pred bujanovačkim odbornicima odluka je donesena u Tirani, a kako prenose albanski političari s juga Srbije ovo je "konkretna pomoć braći u Preševskoj dolini". 

Osnovna škola "Naim Frašeri" nalazi se u Bujanovcu, nastava se odvija samo na albanskom jeziku, a odbornici su imali priliku da pre glasanja vide dokumentaciju kojom se potvrđuje da će Tirana izdvojiti u ove namene 550.000 evra. 

"Svaku investiciju podržavam i dobro je došla. Priznajem da sam skeptičan po pitanju njene realizacije, s obzirom na to da je do sada bilo puno obećanja koja nisu realizovana. Naslušali smo se raznih najava o ulaganju u infrastrukturu, ali se to nije desilo, realizovano je samo što je Vlada Srbije opredelila za jug Srbije", rekao je za "Novosti" šef Koordinacionog tela za jug Srbije Nenad Mitrović.