Kako kosovske NVO "brinu" za Srbe: Uskratite im viznu liberalizaciju, usporiće integraciju

Predstavnici organizacija civilnog društva sa "Kosova" tvrde da se povećava broj građana Srbije koji traže kosovska dokumenta, uključujući pasoše i registarske tablice za automobile, što je "veoma pozitivan i izuzetno obećavajući razvoj za povratak normalnosti na severu zemlje"

Preko 20 organizacija civilnog društva na "Kosovu" pozvalo je Evropsku komisiju da povuče predlog koji omogućava putovanje bez viza vlasnicima pasoša koje izdaje Koordinaciona uprava MUP-a Republike Srbije, navodi "Reporteri".

U pismu upućenom Ilvi Johanson, evropskoj komesarki za unutrašnje poslove, organizacije civilnog društva ističu da predlog Evropske komisije dolazi u trenutku, kada se povećava broj građana Srbije koji traže kosovska dokumenta, uključujući pasoše i registarske tablice za automobile, što je, kako ocenjuju, "veoma pozitivan i izuzetno obećavajući razvoj za povratak normalnosti na severu zemlje".

Evropska komisija je pre nekoliko dana, uzimajući u obzir ukidanje viza za građane tzv. Kosova, predložila da se ukinu vize za nosioce pasoša Republike Srbije, koji borave na teritoriji "Kosova", uz obrazloženje da je ta grupa građana jedina na Zapadnom Balkanu koja neće uživati slobodu kretanja u šengenskom prostoru.

Elem, aktivisti i članovi civilnog društva na KiM su, kako navode, "duboko zabrinuti" zbog takvog predloga EK.

"Vaš predlog dolazi u trenutku kada su Srbi sa 'Kosova' počeli masovno da se prijavljuju za kosovske pasoše, ostvarujući prava zagarantovana Ustavom i važećim zakonodavstvom, i kada kosovske institucije u saradnji sa drugim organima bezbednosnih snaga kao što su Kfor i Euleks obezbeđuju potpunu bezbednost za sve građane zemlje, a posebno za srpsku zajednicu na severu Kosova", navodi se u pismu. 

Oni tvrde da "svi sporazumi 'Kosova' i Srbije uz posredovanje EU iz 2023. i prethodni iz 2013. i 2015. godine, kao i tehnički kriterijumi procesa liberalizacije viznog režima, priznaju kosovske vlasti kao jedine legitimne vlasti, koje imaju pravo na izdavanje pasoša za građane 'Kosova'". 

U tekstu se ističe da će predlog EK, ukoliko bude prihvaćen, naneti ozbiljnu štetu sprovođenju sporazuma o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine iz 2023. godine, "koji se zasnivaju na principu bilateralnog poštovanja integriteta i suvereniteta", prethodnim sporazumima o uklanjanju sa 'Kosova' paralelnih struktura srpske države, kao i kredibilitetu Evropske unije kao nepristrasnom posredniku u tom dijalogu.

Osim toga, ukidanje viza će, kažu predstavnici civilnog društva, ozbiljno usporiti napredak u integraciji Srba sa "Kosova" i "ohrabriti kriminalne strukture, koje deluju u severnom delu Kosova da nastave sa pretnjama i zastrašivanjem Srba koji nameravaju da se integrišu u društveni i politički život zemlje".

Prema njihovim rečima, to bi stvorilo i opasan presedan jer bi Evropska unija "legitimisala teritorijalne pretenzije Srbije prema 'Kosovu', manifestovane u ovom slučaju kroz nezakonito izdavanje dokumenata građanima druge zemlje".

"Neumorni aktivisti za demokratsko 'Kosovo'" kažu da su srećni što od 1. januara 2024. godine neće biti građana nijedne zemlje Zapadnog Balkana, koji sa pasošima svoje zemlje neće biti u mogućnosti da se slobodno kreću u šengenskoj zoni.

"To takođe uključuje Srbe sa 'Kosova' koji imaju pravo i mogućnost da dobiju kosovske pasoše i da putuju slobodno kao i svi ostali Kosovari", ističe se u pismu, uz napomenu da im je za ostvarenje ovih ciljeva potrebna podrška EU i poziv Uniji da povuče predlog.