Diplomatsko proterivanje Beograd-Zagreb: Persona non grata u Srbiji je raritet

Proglašavanje nekoga za nepoželjnu osobu je izuzetak u diplomatskoj praksi uopšte, a u srpskoj diplomatiji potez koji se izuzetno retko primenjuje što samo pokazuje da je u slučaju hrvatskog diplomate došlo do ozbiljnog kršenja Bečke konvencije

Proterivanje diplomata je potez za koji se Srbija vrlo retko opredeljivala, a to što je pribegla takvoj odluci u slučaju prvog sekretara hrvatske ambasade u Beogradu Hrvoja Šnajdera samo pokazuje da se radilo o drastičnom kršenju Bečke konvencije i međunarodnog prava, slažu se sagovornici RT Balkana.

Srbija vrlo retko proglašava nekog personom non grata, treba da se desi ozbiljna povreda Bečke konvencije i ozbiljan pokušaj vrbovanja, pošto izgleda da je to u pitanju, čista špijunaža, da bi bilo reakcije, kaže za naš portal nekadašnji diplomata Zoran Milivojević.

"Znači da su Hrvati baš daleko otišli u tome i da je taj pokušaj bio baš flagrantan. Jer uvek je u pitanju bezbednost, nisu u pitanju nikad dobre namere druge države, očigledno da je taj pokušaj vrbovanja bio direktan", naglašava Milivojević.

Bivši ministar spoljnih poslova SR Jugoslavije Živadin Jovanović kaže da je ovakav potez izuzetak u diplomatskoj praksi uopšte, a što se tiče srpske diplomatije, još je ređi.

"Ako je i bilo ičega sličnog, nije dolazilo do javnosti. Ako je bilo upozorenja ili dogovorenog povlačenja nekih diplomata zbog neprofesionalnog i neodgovornog ponašanja u zemlji prijema, to nije dolazilo do očiju javnosti", naglašava Jovanović.

On napominje da je saopštenje srpskog Ministarstva spoljnih poslova u vezi sa ovim potezom Srbije pažljivo sročeno, a u završnici govori se o spremnosti Srbije da radi na zajedničkoj budućnosti na putu ka EU.

"Ali to ne može da pokrije činjenicu da se radi o ozbiljnom incidentu. Nije mi poznato šta konkretno stoji iza svega, pretpostavljam da se radi o ozbiljnom kršenju međunarodnog prava i odredaba Bečke konvencije. Želeo bih da verujem da je ovo prolazna pojava, incident, da će Hrvatska izvući iz ovog poteza Srbije odgovarajuće zaključke", napominje Jovanović.

Mediji su preneli da je u slučaju hrvatskog diplomate u pitanju dokumentovana špijunaža i vrbovanje za rad za hrvatsku službu. Nekoliko sati kasnije, oglasilo se hrvatsko Ministarstvo spoljnih i evropskih poslova koje je odbacilo sve navode, a danas proglasilo savetnika Ambasade Srbije u Zagrebu Petra Novakovića nepoželjnom osobom.

"Uvek svako odbaci sve navode, to se uvek odbije, nikad se ne priznaje, pa je takav odgovor očekivan. Uobičajeno je i da se napravi uzvratni potez. Kad imate proterivanje s jedne strane, ono po pravilu preti proterivanjem s druge strane. Ali, ako se kaže da imate dokaze, to znači da je neko uhvaćen na delu", kaže Milivojević.

On napominje da sada ulazimo u problem u međusobnim odnosima dve države, a sam događaj pokazuje da oni u ovom trenutku uopšte nisu dobri.

"Očigledno da Hrvati svojim delovanjem ne pokazuju prijateljske i dobrosusedske namere. Ulazimo u krizu odnosa, to je evidentno", naglašava Milivojević.

I novija istorija pokazuje da se Hrvatska često mešala u unutrašnje poslove Srbije i da je tu bilo svakojakih radnji koje nisu dopuštene kao što je prisluškivanje razgovora predstavnika zvaničnih institucija, napominje Živadin Jovanović.

"Hrvatska uživa blagonaklonost nekih zapadnih zemalja, znam da su neke velike zapadne zemlje uložile puno u opremanje tehnike za prisluškivanje iz Zagreba, ali ovo je samo jedan momenat koji podseća na tu predistoriju koja nije bila sjajna. Treba da obe zemlje učine napore da se ovo prevaziđe i vrlo brižljivo, korak po korak na duži rok da rade na normalizaciji odnosa", naglašava nekadašnji šef diplomatije.

On ističe da je krajnje vreme da Zagreb prihvati konstruktivniji odnos prema Beogradu, a Beograd, sa svoje strane ne treba da ima prevelika očekivanja ma koliko bio usmeren ka EU i članstvu i ma koliko računao da mu je potrebna podrška bivših jugoslovenskih republika koje su već članice EU.

"Mora se i Zagrebu i svima drugima jasno staviti do znanja da Srbija zbog članstva i usmerenosti ka EU ne može prelaziti crvene linije zaštite svog dostojanstva, suverenosti i nezavisnosti", zaključuje Jovanović.