Osiona Vlada "Kosova" poziva EK da preispita predlog o ukidanju viza za nosioce srpskih pasoša na KiM

To je kršenje suvereniteta tzv. Kosova, smatra zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi

Vlada tzv. Kosova saopštila je da je zabrinuta zbog predloga Evropske komisije da se ukinu vize za nosioce srpskih pasoša, koji žive na teritoriji Kosova i Metohije, i zatražila od Evropske unije da preispita ovaj predlog.

Zamenik premijera privremenih prištinskih institucija Besnik Bisljimi je na Fejsbuku naveo da o predlogu EK za pasoše koje izdaje Koordinacioni centar Srbije nije razgovarano sa Vladom tzv. Kosova.

"Ilegalnim pasošima koje izdaje Koordinacioni centar Srbije se smatra da su opštine na 'Kosovu' deo nadležnosti Srbije, i to je kršenje našeg suvereniteta. To je neprihvatljivo", napisao je Bisljimi.

On je istakao da Vlada tzv. Kosova poziva EU da "ove dokumente tretira kao nezakonite kao što tretira ostalu paralelnu dokumentaciju".

Predlog Evropske komisije argumentovan je činjenicom da će vizna liberalizacija početi da se sprovodi 1. januara 2024. godine.

Bisljimi kaže da vizna liberalizacija za "Kosovo" ne znači da će pripadnici srpske zajednice ostati bez liberalizacije, jer oni, prema njegovim rečima, mogu da dobiju pasoše koje izdaje "Kosovo".

"Naša vlada je već sprovela u praksu proceduru da Srbi na 'Kosovu' dobiju pasoše. U poslednje vreme primećuje se veliko interesovanje građana za dobijanje kosovskih pasoša. U odnosu na prošlu godinu imamo povećanje od 29 posto", ukazao je Bisljimi.