Srbija i Balkan

Vučić: U detalje o situaciji na KiM; Hristodulidis: Stav o teritorijalnom integritetu Srbije jasan

Predsednik Srbije je kiparskom predsedniku zahvalio na na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije
Vučić: U detalje o situaciji na KiM; Hristodulidis: Stav o teritorijalnom integritetu Srbije jasan© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/ nr

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je, nakon sastanka sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom, da su danas nedvosmisleno potvrdili želju da se dodatno unaprede bilateralni odnosi i saradnja dve zemlje, i zahvalio Kipru na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije.

Vučić je naglasio da je predsednika Kipra u detalje upoznao o situaciji na Kosovu i Metohiji, o toku dijaloga i želji Srbije da kroz kompromise i dijalog rešava probleme po tom teškom pitanju, ali ukazao i na teškoće i ne lakoj poziciji Srbije.

"Kipar je istinski prijatelj naše zemlje i mi smo istinski prijatelji narodu i kiparskoj državi. Predsednik je veliki prijatelj Srbije, ponosni smo i srećni što je gost naše zemlje. Želim vam da se osećate kao kod svoje kuće. Otvorili smo razgovore, večeras ćemo imati svečanu večeru, a sutra nastavak razgovora, tzv. treći samit dveju vlada. Prethodni su održani 2013. i 2018. godine, a takve savete Kipar održava samo još sa Egiptom i Grčkom, toliko nam je važan odnos", naveo je Vučić u obraćanju medijima sa predsednikom Kipra Nikosom Hristodulidisom.

On je istakao da su danas nedvosmisleno potvrdili da dve države žele da unaprede bilateralne odnose i međusobnu saradnju.

"Posebno sam zahvalio predsedniku Kipra na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, Rezolucije 1244, poštovanju međunarodnog prava, Povelji Ujedinjenih nacija", dodao je Vučić.

Vučić je zahvalio i na stalnoj podršci Kipra Srbiji na evropskom putu. On je najavio da će biti potpisana i tri sporazuma iz oblasti inovacija i nauke, obrazovanja i saradnji diplomatskih akademija. Razgovarali su i o tome kako podići turističke posete između dve zemlje.

"Želeo bih da ohrabrim investitore sa Kipra da razmisle o Srbiji kao destinaciji za svoja ulaganja. I u oblasti energetike postoje elementi moguće saradnje u budućnosti kroz projekat Ist med. Za nas je još važna i saradnja u oblasti odbrane, gde više godina imamo uspešnu saradnju i verujem da takvu vrstu saradnje možemo da unapredimo. U narednih 48 sati ću vam predstaviti i značajna vojna dostignuća", napomenuo je predsednik Srbije.

Vučić se još jednom zahvalio na podršci predsedniku Hristodulidisu i zamolio da češće dolazi u Srbiju.

Hristodulidis: Stav Kipra je jasan

Predsednik Kipra Nikos Hristodulidis rekao je da je stav Kipra po pitanju poštovanja teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije jasan i da ne može biti promenjen.

Hristodulidis je, nakon susreta sa predsednikom Srbije, rekao da su razgovarali o dijalogu Beograda i Prištine.

"Želim javno da ponovim našu podršku tim naporima srpske vlade. Stav Kipra je jasan. Naš stav ne može biti promenjen kada je reč o poštovanju teritorijalnog integriteta i suvereniteta Republike Srbije", izjavio je Hristodulidis.

On je istakao i da je Kipar najjača podrška Srbiji na njenom putu priključenja EU i da smatra da je Srbija u poslednje vreme načinila veoma važne korake vezano za reforme, ali i u mnogim drugim oblastima.

"Smatramo da to treba da bude prepoznato od strane Evropske unije, ali i da se vidi u razgovorima i u zaključcima koje ćemo imati na sastanku Evropskog saveta u decembru. Mi kažemo i ističemo da je Kipar bio i jeste i da će biti jedan od najjačih pružalaca podrške Srbiji za evropske integracije", dodao je Hristodulidis.

Hristodulidis je naveo da su on i Vučić imali izuzetnu razmenu mišljenja i razgovarali o tome kako da još više prodube bilateralne odnose.

Predsednik Kipra najavio je da će se o daljoj saradnji razgovarati i na Trećem međuvladinom sastanku između Srbije i Kipra u prisustvu ministara inostranih poslova, odbrane i prosvete.

Govoreći o kiparskom pitanju, on je naveo da ono već pola veka muči njegovu zemlju i dodao da se od momenta kada je preuzeo dužnost predsednika bori da se ponovo pokrenu pregovori o rešavanju tog pitanja.

"Ja sam zahvalan Srbiji na stavu koji drži, ne samo vezano za rešavanje kiparskog pitanja, već i za napore da se ponovo pokrenu pregovori u rešavanju ovog problema", rekao je Hristodulidis.

On je naveo da Srbiju i Kipar povezuje višegodišnje prijateljstvo i dodao je da se raduje što njegova poseta predstavlja korak u daljem jačanju veze između dve zemlje.

Hristodulidis je kazao i da ga raduje da u bliskoj budućnosti dočeka Vučića na Kipru i da nastave sa razgovorima.

On je, takođe, poručio i da će biti u stalnom kontaktu kako bi učinili konkretne korake u svim sektorima, u bilateralnim odnosima i ojačali ih.

"Vezano za kiparsko pitanje, vezano za evropsku perspektivu Republike Srbije i naš kontakt će biti stalan", zaključio je Hristodulidis.

image