Srbija i Balkan

Petrič: Zapadni Balkan mora da ima prioritet nad Ukrajinom pri članstvu u EU

Bivši specijalni izaslanik Evropske unije rekao je da Srbija kao najveća država u bivšoj Jugoslaviji ima veliku odgovornost za bezbednost regiona
Petrič: Zapadni Balkan mora da ima prioritet nad Ukrajinom pri članstvu u EU© imago stock&people

Države Zapadnog Balkana moraju da imaju prioritet u odnosu na Ukrajinu i Moldaviju u procesu evropskih integracija, stav je bivšeg specijalnog izaslanika Evropske unije za Kosovo i Metohiju i nekadašnjeg visokog predstavnika međunarodne zajednice za Bosnu i Hercegovinu Volfganga Petriča.

On je to izjavio u svetlu posete generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga regionu, za koju kaže da je posebno važna, posebno ona Beogradu jer je, kako dodaje, izgradnja poverenja između NATO-a i Srbije ključna za mirnu budućnost Zapadnog Balkana.

"Drago mi je što je Stoltenberg posetio sve zemlje u regionu i što ga je primio i predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Srbija kao najveća država u bivšoj Jugoslaviji ima veliku odgovornost za bezbednost regiona. Zato je poseta Stoltenberga Beogradu bila toliko važna", rekao je Petrič.

Prema njegovim rečima, predsednik Vučić i generalni sekretar NATO-a su se u svom susretu nesumnjivo fokusirali na vreme bliskih ratova u Ukrajini i na Bliskom istoku.

U tom smislu, kako naglašava, bezbednost Evrope u velikoj meri zavisi od pravednog i pozitivnog rešenja otvorenih regionalnih pitanja.

image