Srbija i Balkan

Formiran predmet: Hitno utvrditi odgovornost zbog nehumanog postupanja prema mitropolitu Amfilohiju

Zaštitnik ljudskih prava i sloboda zaključio da je ponašanje prema Amfilohiju prilikom privođenja bilo neprimereno
Formiran predmet: Hitno utvrditi odgovornost zbog nehumanog postupanja prema mitropolitu AmfilohijuNone © ATA Images

Osnovno državno tužilaštvo u Podgorici formiralo je predmet kojim će se utvrditi odgovornost za postupanje policijskih službenika Centra bezbednosti Podgorica prilikom privođenja mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića 22. juna 2020. godine, saopšteno je iz tužilaštva, prenosi "Pobjeda".

Predmet je, kako se navodi, formiran radi utvrđivanja da li je tom prilikom izvršeno krivično delo za koje se goni po službenoj dužnosti.

Do formiranja predmeta po hitnom posupku došlo je nakon sednice Odbora za politički sistem, pravosuđe i upravu na kojoj se održalo kontrolno saslušanje na temu "Nehumano i šikanozno zadržavanje mitropolita crnogorsko-primorskog Amfilohija Radovića u prostorijama Centra bezbjednosti Podgorica, 22. juna 2020 godine".

Predstavnik Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Mirčeta Šljivančanin rekao je da je ponašanje organa državne vlasti prema Amfilohiju bilo nehumano, i da nije bilo osnova za toliko dugo zadržavanje s obzirom na to da se radi o čoveku koji se nalazio na čelu Mitropolije, s obzirom na njegov domaći i međunarodni ugled i to što je bio u devetoj deceniji života, prenosi portal "In4s".

Šljivančanin je rekao da se to sve desilo nakon usvajanja diskiminatornog Zakona o slobodi veroispovijesti koji je izazvao protivljenje vjernika SPC, ali i drugih građana kojima je pravo i pravda na savjesti, a koji su legitimno protestom željeli da iskažu neslaganje sa takvim zakonom.

"To je izazvalo velike tenzije u društvu i mnogi episkopi, sveštenici i verni narod doživeli su diskriminatorne postupke i povredu prava vjere od organa tadašnje državne vlasti", istakao je Šljivančanin.

Advokat Mitropolije crnogorsko-primorske Srpske pravoslavne crkve Dragan Šoć podsetio je da je institucija Zaštitnika ljudskih prava i sloboda zaključila da je ponašanje prema Amfilohiju bilo neprimereno i neadekvatno, s obzirom na motive i potrebu zbog koje je pozvan.

"Dakle, prema njemu se postupalo sa prekomernim sredstvima, na krajnje ponižavajući način, imajući u vidu njegov rang i godine", istakao je Šoć.

On je rekao da je Amfilohije pušten deset minuta pre isteka roka od šest sati za zadržavanje, i da mu je postavljeno devet pitanja, za koja smatra da su bila pripremljena.

"Imajući u vidu šta se mitropolitu stavljalo na teret, nije bilo nikakve potrebe da davanje iskaza traje duže od sat", istakao je Šoć.

image