Srbija i Balkan

U Beograd stiglo 11 ruskih helikoptera - letećih tenkova. Kakva je uloga Kipra?

Mogući ugovor o nabavci većeg broja helikoptera Mi-35 datira iz aprila 2021.
U Beograd stiglo 11 ruskih helikoptera - letećih tenkova. Kakva je uloga Kipra?© Павел Бедняков / РИА Новости

U Beogradu će danas biti predstavljeno 11 novih ruskih helikoptera Mi-35 koje nazivaju - leteći tenkovi, a Srbija je, kako saznaje RT Balkan kupila još četiri ovakve letelice koje se nalaze u Rostovu na Donu i trenutno ih je nemoguće dopremiti.

Za helikoptere koji će ojačati srpsku vojsku predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da za neprijatelje imaju zlokobni zvuk, a u Beograd su, prema našim informacijama, stigli preko Kipra.

Otkud Kipar u priči o ruskim helikopterima za koje se Srbija odavno interesuje?

Srbija, naime, letelice nije kupila direktno od Rusije, već od Nacionalne garde Kipra, koja ih je 2001. nabavila iz Moskve.

"Odluka o prodaji helikoptera doneta je zbog nemogućnosti njihovog normalnog održavanja nakon uvođenja sankcija EU na vojno-tehničku saradnju sa Ruskom Federacijom 2014. godine", objašnjava portal "Oružje onlajn" pozivajući se na holandski "Skrambl".

Mogući ugovor o nabavci većeg broja helikoptera Mi-35 datira iz aprila 2021. Srbija je prvobitno trebalo da postigne dogovor o kupovini samo pet bivših kiparskih helikoptera u januaru ove godine. 

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je u septembru prošle godine takođe potvrdio da Srbija "kupuje sa Kipra još 11 helikoptera Mi-35" .

"Aranžman je dogovoren još pre dve, tri godine, a konkretni koraci preduzeti su letos, u junu je naša delegacija ipla na aerodrom na Pafosu. Ovako je ostvaren san još iz vremena Jugoslavije koja je sanjala da će imati tri eskadrile helikoptera Mi-24 V. Uz četiri letelice koje smo nabavili 2019. godine, imaćemo ukupno 14 helikoptera, odnosno celu jednu eskadrilu. Najverovatnije će se ona priključiti 714. protivoklopnoj eskadrili u Lađevcima, u Kraljevu", objašnjava urednik televizije "Front" i vojni analitičar Andrej Mlakar.

Nakon uspešnih pregovora svih jedanaest helikoptera prevezeno u Srbiju na tri leta civilnog transportnog aviona An-124-100 UR-82008 kompanije "Antonov Erlajns", najvećeg vazduhoplov koji je imao serijsku proizvodnju, koji je prema podacima servisa za praćenje aviona "Flajtradar 24" u Srbiju stigao u ponedeljak.

Avioni su ka Srbiji poletali prethodnih dana sa aerodroma Pafos na Kipru i stigli u srpsku vazdušnu bazu u Batajnici, gde će danas na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" biti predstavljena novonabavljena sredstva naoružanja i vojne opreme. 

Slučajno ili ne, jurišno-desantni helikopteri koji su inače hibrid starije i nove generacije letelica, javnosti će biti predstavljeni za vreme zvanične posete kiparskog predsednika Nikos Hristodulidisa. 

On će, kako je najavljeno, sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem danas potpisati niz memoranduma o razumevanju, koji će dodatno produbiti saradnju dve države.

image