Kurti protiv srpskih pasoša: Za Srbe da ostanu vize!

Kosovske vlasti u pismu navode da kosovski Srbi, navodno "ove godine, od kada je Kosovo dobilo pravo na bezvizni režim, dobijaju kosovske pasoše u sve većem broju"

U pismu koje je uputila zvaničnicima Evropske unije, vlada tzv. Kosova oštro se usprotivila predlogu  Evropske komisije da se Srbima sa KiM koji imaju pasoše koje izdaje Koordinacioni centar MUP-a Srbije omogući da bez viza putuju u šengen zonu. 

Kosovske vlasti u pismu koje prenosi portal Telegrafi navode da kosovski Srbi, navodno "ove godine, od kada je Kosovo dobilo pravo na bezvizni režim, dobijaju kosovske pasoše u sve većem broju".

"Izdavanje pasoša od strane Koordinacionog direktorata Srbije je neprihvatljivo, jača paralelne institucije, krši sopstvene obaveze Srbije prema EU i protivno je preporukama koje su navedene u godišnjem izveštaju za Srbiju", stoji u ovom pismu a prenosi  Telegrafi.

Kosovske vlasti tvrde i da  pasoši koje je izdala "nelegalna institucija" predstavljaju "rizik od netačnih podataka i narušavanja bezbednosti za koje se Kosovo ne može smatrati odgovornim".

"Ovi dokumenti nisu bili podvrgnuti bezbednosnim proverama koje imaju kosovski pasoši, niti su bili deo ispunjavanja bezbednosnih kriterijuma za dijalog o liberalizaciji viznog režima koje je definisala Evropska komisija. Iako Kosovo ne priznaje pasoše koje izdaje Direkcija za koordinaciju, mi smo posvećeni izdavanju pasoša po pojednostavljenoj proceduri kako bismo osigurali da nijedan kosovski Srbin koji traži pasoš ne ostane bez putne isprave. Ukoliko bude zabrinutosti u vezi sa procedurom opremanja kosovskim pasošima svih preostalih Srba, pozivamo EU da prati ovaj proces", kaže se u pismu tzv. Vlade Kosova.

Inače, Evropska komisija je 16. novembra predložila da se u proces liberalizacije viznog režima uključe i nosioci pasoša Republike Srbije koji žive na Kosovu. Kosovske vlasti odmah su se usprotivile ovom predlogu a protiv su i NVO iz Prištine.