Srbija i Balkan

Vučić na vojnom aerodromu u Batajnici: U jednom danu dobili smo 11 tvrđava koje lete (FOTO/VIDEO)

Srbija je vojno neutralna zemlja, ali je važno da bude snažna u odbrani i odvraćanju svakog potencijalnog agresora, kaže predsednik Aleksandar Vučić
Vučić na vojnom aerodromu u Batajnici: U jednom danu dobili smo 11 tvrđava koje lete (FOTO/VIDEO)© РТ Балкан/ Јелена Марковић

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, da država planira ogromna ulaganja u domaću namensku industriju i nove fabrike.

"Danas sam razgovarao sa ministrom finansija i premijerkom i u skladu sa onim o čemu smo pričali sa MMF, mi ćemo ogromna ulaganja da napravimo u namenskoj industriji, ali neće to biti 'bacanje para u bunar', već ćemo uložiti i u nove fabrike i da dodatno vidimo i oko zavoda Moma Stanojlović", rekao je Vučić tokom obilaska novonabavljenih sredstava naoružanja i vojne opreme, među kojima je i 11 borbenih helikoptera Mi-35P, kao i dva Erbasova transportna aviona tipa CASA C-295.

Predsednik Srbije je obišao i jurišne avione "Orao", i naveo da je jako važno što su te letelice modernizovane.

Dobili smo 11 tvrđava koje lete

Na pitanje zašto nekima smeta što se Srbija naoružava, podsetio je da je Srbija vojno neutralna zemlja, ali i da je važno "da bude snažna u odbrani i u odvraćanju svakog potencijalnog agresora".

"Helikopteri su snažno pojačanje za Vojsku. Ima još stvari koje smo naručili, poput haubica. Nastavićemo dodatnu modernizaciju naše Vojske i da uvećavamo naše kapacitete. Stigle su nam rakete, municija za topove, sada možemo da to pokažemo i sada je mnogo veća snaga. Bićemo sve snažniji i jači. Ponosan sam na našu vojsku", dodao je Vučić.

"Ne znam da li razumete šta znači da u jednom danu dobijete 11 tvrđava koje lete", istakao je Vučić, govoreći o ruskim helikopterima Mi-35.

On je naglasio da su "svi na Ukrajini naučili kako se vodi rat i sada kupuju pametno".

"I mi ćemo nastaviti da kupujemo. Što nas više zbog toga kritikuju, više ćemo da kupujemo. Vodimo računa da ne zaostajemo ni za čim", dodao je predsednik Srbije i napomenuo da ulaganja u vojsku neće ugroziti finansijsku stabilnost zemlje. 

Na pitanje o novom ugovoru koji je potpisan za svrhe namenske industrije predsednik Srbije je rekao da je u pitanju "ogromna porudžbina".

On je poručio da je važno da se izvodi što više vežbi, jer sva nabavljena oprema "nije za slikanje i da prođe".

"Nije prijatno onome protiv koga idu ovi helikopteri, samo da ih i čuje", dodao je Vučić.

Ugovor vredan 311 miliona evra 

Predsednik Srbije rekao je da je potpisan veliki ugovor sa jednom prijateljskom zemljom u vezi sa namenskom industrijom, vredan 311 miliona evra.

Na pitanje medija o detaljima ugovora, kazao je da nije u mogućnosti da podeli sa javnošću više pojedinosti, ali da može da kaže da nije u pitanju afrička zemlja.

"Potpisali smo ugovor od 311 miliona. Ne mogu da kažem još, zato što čekam da prođu procedure kod njihovog parlamenta i njihovog predsednika", napomenuo je Vučić.

Kada je reč o navodu da se kupuje 48 haubica, naveo je da 48 haubica od 155 milimetara brani jednu celu zemlju.

"Samo da imate u vidu, to je ogromna porudžbina. Ali, ima još stvari, razgovaramo i sa drugim zemljama. Svi bi želeli mnogo toga iz Srbije, kao što i mi želimo spolja da dovezemo i dobijemo", naveo je Vučić.

On je dodao da se nada i veruje da Srbija može da nastavi dodatnu modernizaciju i dodatno opremanje vojske, koja treba da bude garant sigurnosti i bezbednosti zemlje.

"Kad potpišete ugovore na preko 300 miliona ili na 105 miliona, kao što je vrednost izvoza na Kipar, onda govorimo o ogromnim poslovima, s tim što onda moramo da isporučimo sve na vreme, što nije lako. To znači da ćemo morati drastično da uvećamo naše kapacitete", rekao je Vučić.

Vučić je, u obraćanju medijima, naveo "da smo malo kada u našoj istoriji imali ovoliko novih sredstava da pokažemo u jednom danu".

"Mislim da smo malo kada u našoj istoriji mogli ovoliko novih sredstava da pokažemo u jednom danu. Ovde ste mogli da vidite 22 radara koja smo kupili, videli ste ovde jedan, kao i jedan simulator. To decenijama Srbija i Jugoslavija nisu kupile", dodao je Vučić.

On je najavio da će šest borbenih helikoptera Mi-35P biti modernizovano i upotrebljivo već krajem januara 2024. godine.

"Avioni poboljšavaju naše transportne kapacitete. Hvala španskim prijateljima i francuskim partnerima. Do septembra 2024. godine treba da stigne još deset helikoptera. 11 mI-35 helikoptera biće modernizovano. Nastavićemo da pojačavamo Vojsku, izgradićemo još hangara", kazao je predsednik Srbije.

O državama EU koje nisu priznale "Kosovo"

On je, govoreći o pet zemalja Evropske unije koje nisu priznale takozvano Kosovo, naveo da misli da su one "vrlo čvrste u opredeljenju da čuvaju međunarodno javno pravo".

"Španija i Kipar su uvek najsnažnije protiv, ali isto tako i Slovačka, Rumunija i Grčka, naši veliki prijatelji. Ne vidim bilo kakvu bojazan što se njihovog odnosa prema Srbiji i poštovanju povelje Ujedinjenih nacija tiče", pojasnio je Vučić.

O izborima

Govoreći o izborima u Srbiji i želji premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija da Srbima sa KiM onemogući da glasaju, kaže da "treba biti politički slep pa ne videti šta Kurti radi".

"Da sačekamo da li će izdati saopštenje za koje su rekli da je Kurtijev stav suprotan demokratskim normama. Ali ništa se neće promeniti u odnosu velikih zapadnih sila koje su porodile nezavisnost Kosova. Nama ostaje da čuvamo našu zemlju i borimo se za očuvanje međunarodnog pravnog poretka", naglasio je Vučić.

Tražićemo dodatni prijem vojnika, posebno u specijalne jedinice

Predsednik Srbije izjavio je da će tražiti dodatni prijem vojnika, posebno u specijalne jedinice.

Vučić je rekao da pripadnici ovih jedinica imaju visoke plate i da se nada da će dodatna pojačanja u januaru motivisati one koji vole vojsku da se prijave.

"To će biti odlično za sve one koji su rodoljubivo orijentisani, a i koji žele, naravno, pristojno da žive služeći svojoj otadžbini", naveo je Vučić.

On je zahvalio svim partnerima na tome što su omogućili da Srbija osnaži vojne kapacitete.

"Mi ćemo biti istrajni u tome, bez obzira na pokušaje diskreditacije i napade koji dolaze od mnogih drugih koji ne vole snažnu Srbiju. I uveren sam da ćemo u tome imati uspeh, a ja se zahvaljujem narodu Srbije koji je uvek bio uz svoju vojsku i koji je želeo da vidi snažniju vojsku", rekao je Vučić.

image