Srbija i Balkan

Vučić o Kurtijevoj zabrani glasanja: Za Srbe postoje jedna, a za Albance druga pravila

Nama ostaje da čuvamo našu zemlju i borimo se za očuvanje međunarodnog pravnog poretka, kaže predsednik Srbije
Vučić o Kurtijevoj zabrani glasanja: Za Srbe postoje jedna, a za Albance druga pravila© FOTO TANJUG/ RADE PRELIĆ/bs.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas, povodom zabrane glasanja Srbima na Kosovu i Metohiji koju je izrekao premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti, da je jasno da za Srbe postoje jedna, a za Albance druga pravila.

On je dodao da "treba biti politički slep, pa ne videti šta Kurti radi" i da veruje da će međunarodna zajednica učiniti nešto više od izdavanja saopštenja zbog Kurtijeve odlike.

"Kao što sam rekao generalnom sekretaru NATO-a Jensu Stoltenbergu, sačekaćemo da vidimo da li će i saopštenje da izdaju, gde će pojasniti da je to protivno demokratskim načelima. Za Srbe postoje jedna, a za Albance druga pravila, kada je u pitanju odnos tih sila koje su porodile nezavisnost tzv. Kosova. Nama ostaje da čuvamo našu zemlju i borimo se za očuvanje međunarodnog pravnog poretka", kazao je Vučić.

Čeka se zvanično obrazloženje Slovenije o Đorđeviću

Predsednik Srbije je povodom navoda u medijima da Slovenija nije dala agreman kandidatu Srbije za ambasadora u toj zemlji vršiocu dužnosti direktora "Pošte Srbije" Zoranu Đorđeviću, da će država sačekati kako bi videli koji su to formalni razlozi, te da će reagovati u skladu sa tim.

Upitan da komentariše tekst slovenačkog "Dela" da Slovenija nije dala agreman kandidatu Srbije za ambasadora Zoranu Đorđeviću zbog "formalnih prepreka bezbednosne prirode", on je rekao da su mu neki iz bezbednosnih službi rekli da je to uticaj Dragana Šolaka na donosioce političkih odluka u Sloveniji, ali da im on ne veruje.

"Za mene je nemoguće da jedan tajkun može da ima politički uticaj na ozbiljne donosioce političkih odluka. Moguće je da postoji drugi razlog. Sačekaćemo da vidimo koji su stvarni formalni razlozi i u skladu sa tim država će reagovati", rekao je Vučić.

"Opozicija će ubedljivo izgubiti, jer ništa ne nudi"

Vučić je poručio da će opozicija na predstojećim izborima ubedljivo izgubiti, jer "ništa nisu ponudili građanima osim politike mržnje".

On je na pitanje novinara da prokomentariše naslovnu stranu "Danasa" koja implicira na moguću krađu izbora u Beogradu i to što se tu kaže - što je krađa flagrantnija, to su verovatniji protesti, kao i da će opozicija pozvati građane da izađu na proteste, ali da prvo moraju da znaju da su pobedili na tim izborima, rekao da opozicija takve stvari mora da priča, jer će izgubiti na izborima, pa moraju da nađu alibi za svoju nesposobnost.

"Politika mržnje nije politika, morate ljudima da ponudite nešto da biste zadobili njihovo poverenje", rekao je Vučić.

On je istakao da se 40 stručnih ljudi vratilo iz inostranstva u Institut za fiziku, što je ogromno pojačanje, kao i da se takav napredak vidi u u vojsci i drugim oblastima.

image