Srbija i Balkan

Ambasada SAD: Dodik sankcionisan zbog "potkopavanja Dejtona i korupcije"

Iz diplomatskog predstavništva Amerike u Sarajevu objasnili su zbog čega je "kažnjen" predsednik Republike Srpske
Ambasada SAD: Dodik sankcionisan zbog "potkopavanja Dejtona i korupcije"© Tanjug/AP Photo/Armin Durgut

Ne smiruju se tenzije između predsednika Republike Srpske Milorada Dodika i američke ambasade u Sarajevu, koja je sada odlučila da Dodiku detaljno objasni zbog čega je pod njihovim sankcijama.

Dodik je naime juče prokomentarisao to što je, kako je rekao, iz Ambasade SAD čuo da je sankcionisan zbog "retorike vezane za Dejtonski sporazum".

"Ja sam mislio da je to zbog korupcije, a ono ispade zbog Dejtonskog sporazuma. Oni ne znaju šta pričaju. Šta ih briga, oni su uveli sankcije i doviđenja", istakao je između ostalog predsednik Republike Srpske.

Američki izaslanici, međutim, za portal "Avaz" tvrde da je Dodik zapravo dva puta sankcionisan.

I to i zbog "potkopavanja Dejtona", ali i zbog "gomilanja bogatstva kroz podmićivanje".

Iz ambasade SAD su tako precizirali da je on 5. januara ove godine "kažnjen" zbog, kako navode, potkopavanja institucija BiH, odnosno jer je pozivao na preuzimanje državnih nadležnosti i inicirao stvaranje paralelnih institucija u Republici Srpskoj.

"Ove aktivnosti su ugrožavale stabilnost, suverenitet i teritorijalni integritet BiH i potkopavale Dejtonski mirovni sporazum. Sankcije su temeljene i na njegovom iskorišćavanju službenog položaja za gomilanje ličnog bogatstva kroz podmićivanje, primanje mita i druge oblike korupcije", naveli su iz američke Ambasade u izjavi za portal sarajevskog "Avaza".

I to nije sve, jer kako dodaju, Dodik je prethodno sankcionisan i 17. januara 2017. zbog suprotstavljanja Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine čime je, kako kažu iz ambasade, aktivno opstruisao Dejtonski sporazum.

Nove varnice na relaciji Dodik - američka ambasada počele su da sevaju pre nekoliko dana kada su iz diplomatskog predstavništva reagovali na Dodikov govor prilikom polaganja zakletve u kome je on rekao da će se Srpska odvojiti od Bosne i Hercegovine ukoliko neko dirne imovinu ovog entiteta.

Ambasada SAD tada je poručila da je baš zbog takvih izjava Dodik sankcionisan, dok je on uzvratio porukom da je američki ambasador samo gost u toj zemlji i da će otići, kao i mnogi pre njega.

image