Zabelela se Srbija: Planine pod snegom, vejavica stiže i u Beograd (FOTO)

Baš kako su i najavili meteorolozi, Srbija je osvanula pod snegom, a u onim delovima gde jutro nema padavina, popodne će zavejati

U mestu Rudno, na obroncima Golije, napadalo je do 20 centimetara snega. Sneg visine 30 centimetara i na Goču, gde zbog kvarova na dalekovodima nema struje.

U brdskim i planinskim predelima došlo je do povećanja snežnog pokrivača, kao što je i najavio Republički hidrometeorološki zavod.

U Rudnu na Goliji je do 20 centimetara snežnog pokrivača, na višim predelima i do pola metra, dok je nešto više snega, do 30 centimetara, napadalo na Goču. Inače, na toj planini nema struje zbog kvarova na dalekovodima sa vrnjačke i kraljevačke strane.

Sneg u Zapadnoj Srbiji pada od noćas, jutros je na Zlatiboru 22 centimetara snega, u Sjenici 23, u višim predelima Nove Varoši i više od 25 centimetara. Na Zlatiboru je jutros bilo minus dva stepena, u Sjenici minus jedan stepen a sneg i dalje pada.

U Ivanjici, u samom gradu jutros je desetak centimetara snega, na Goliji između 20 i 30 centimetara. Par centimetara snega tokom noći palo je i u Užicu.

Na putevima u višim predelima jutros je do pet centimetara snega, na magistrali od Užice preko Zlatibora prema Novoj Varoši i Prijepolju zabranjen je saobraćaj za šlepere i kamione sa prikolicom. Za ostala vozila obavezna je zimska oprema a na nekim pravcima i upotreba lanaca.

Nivo reka je ispod granice redovne odbrane od poplava i pored kiše koja u tom kraju pada 36 sati.

Sneg koji je na Kopaoniku počeo da pada sinoć, od 23 časa, dostigao je 16 centimetara visine. Ovoga jutra izmereno je 5 centimetara, vidljivost je 600 metara i duva severoistočni vetar.

Niske temperature pogodovale su proizvodnji veštačkog snega pa su noćas aktivirani i tipovi za veštačko osnežavanje glavnih staza u centru skijališta.

"Ski opening", manifestacija koja označava zvanični početak zimske turistička sezone na Kopaoniku, biće organizovan od 7. do10.12. uz besplatno skijanje prvog dana za sve posetioce.

Od popodneva kiša prelazi u sneg

Kiša u nižim predelima će od sredine dana i posle podne sa daljim padom temperature preći u sneg.

Više padavina biće na jugozapadu, jugu, jugoistoku i istoku Srbije. U nižim i brdskim predelima očekuje se formiranje snežnog pokrivača visine od 5 do 20 centimetara, na planinama lokalno i više od 30 centimetara.

Duvaće slab i umeren, povremeno i jak severozapadni vetar. 

U nedelju će biti umereno do potpuno oblačno, hladno i vetrovito, mestimično sa kratkotrajnim snegom. Više padavina očekuje se na istoku i jugoistoku zemlje, ali će ta količina padavina biti manja u odnosu na subotu.