Nasilje u školama će početi da se naplaćuje: Šta sve predviđa novi zakon za nasilne đake

Kazne od 40.000 do 100.000 dinara sleduju roditeljima ukoliko učenik vrši fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje, a biće posebno propisana upotreba mobilnih telefona

U proceduri je Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja čije dopune i izmene sa sobom donose i do deset puta uvećanu novčanu kaznu za nasilne učenike, ali i njihove roditelje.

Ubuduće će roditelji za loše ponašanje i vršnjačko nasilje koje počine njihova deca morati da plate - umesto dosadašnjih 10.000 do čak 100.000 dinara.

Osim toga, moraće i mnogo više da se uključe u rešavanje problema. 

Zabrana promene škole pre okončanja vaspitno-disciplinskog postupka

Nakon što se desi slučaj nasilja u školi, nemoguće je da do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka nasilnik promeni školu. Time se stavlja tačka na staru praksu po kojoj je nasilnik menjao školu, tako da je stara škola obustavljala disciplinski postupak, a nova nije imala osnova da pokrene novi, pa su nasilna deca tako uglavnom prolazila bez ikakvih posledica.

U zakonu se navodi i da učenik ili roditelj po donošenju kazne nemaju pravo žalbe. Imaju, međutim, pravo na sudsku zaštitu u upravnom sporu.

"Škola će doneti rešenje kojim se izdavanje ispisnice odlaže do okončanja vaspitno-disciplinskog postupka", piše u izmenama zakona.

Ukoliko je dete tokom školovanja imalo izrečene vaspitne i vaspitno-disciplinske mere, one moraju biti unete u ispisnice prilikom upisivanja u drugu školu u toku školske godine.

Udaljavanje iz škole ponovo moguće

Rešenje o udaljavanju učenika sa nastave donosi direktor škole i on prelazi na onlajn nastavu pet dana.

Predsednik Foruma beogradskih gimnazija Aleksandar Markov smatra da bi najveći strah suspendovanom učeniku trebalo da bude činjenica da bi sledeća mera nakon suspenzije, mogla biti isključenje.

"Učenik ima pet dana da razmisli i shvati da škola može da funkcioniše i bez njega, da vidi da može biti vrlo lako isključen. Ovo se njemu računa kao opravdani izostanak, ali na osnovu njih se on izvodi na razredni ispit", pojasnio je on.

Tokom isključenja dobija materijale za učenje, "ali na njemu je da li će da uči ili ne". Bitna izmena u ovom članu zakona je što je roditelj "dužan da se informiše o toku nastavnog procesa".

Ako se roditelj ne odazove, psiholog će zastupati učenika

Ukoliko se pokrene vaspitno-disciplinski postupak, učenik, roditelj, učesnici i svedoci moraju biti saslušani i dati pisanu izjavu.

Ukoliko se roditelj ne odazove tom postupku, direktor škole odmah postavlja, a najkasnije narednog radnog dana, psihologa, odnosno pedagoga ustanove da u tom postupku zastupa interese učenika, o čemu odmah obaveštava Centar za socijalni rad.

Ocena iz vladanja ulazi u prosek

Ubuduće će se ocenjivati i vladanje učenika. Počev od učenika drugog razreda osnovne škole i svih razreda srednje škole ocena iz vladanje uticaće i na opšti uspeh, jer se ocenjuje brojčano u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta. 

Za učenike prvog razreda, vladanje se ocenjuje u toku i na kraju prvog i drugog polugodišta opisnom ocenom koja ne utiče na opšti uspeh učenika.

Za alkohol, cigarete ili drogu u školi sledi suspenzija

Iako se podrazumevalo da u školu ne treba donositi alkohol, oružje, cigarete ili psihoaktivne supstance, izmenama zakona to sada spada u teže povrede obaveza učenika.

Osim toga što ne sme da uništi ili ukrade imovinu škole ili svojim ponašanjem ugrozi svoju ili tuđu bezbednost, učenik može zbog posedovanja, korišćenja i davanja psihoaktivnih supstanci, alkohola i cigareta biti udaljen sa nastave minimum pet dana, a maksimum do okončanja disciplinskog postupka.

Takođe, u teže povrede spada i upotreba mobilnog telefona u svrhe kojima se ugrožavaju prava drugih ili u svrhe prevare u postupku ocenjivanja.

Škola je dužna da opštim aktom propiše upotrebu elektronskih uređaja.

Ako se nasilje desi van škole, pojačava se vaspitni rad

Izmene zakona i dalje ne propisuju obaveze škole da reaguje u većoj meri u slučaju da se nasilje desi van prostorija i dvorišta školske ustanove, ali će biti pojačan vaspitni rad sa nasilnim detetom.

"Razgovaraće sa odeljenskim starešinom, pedagogom i psihologom škole, ali i predstaviti prezentaciju vezanu za toleranciju drugovima i drugaricama iz svog odeljenja, a roditelji učenika će dolaziti na razgovore kod odeljenskog starešine i stručne službe", navodi se u predlogu.

Sa učenikom koji van prostora škole, odnosno drugog prostora u kome škola ostvaruje obrazovno-vaspitni rad, učini povredu zabrane iz čl. 110–112. ovog zakona (nasilje, diskriminacija, vređanje ugleda i dostojanstva... prim. nov.), škola u skladu sa izveštajem spoljašnje mreže zaštite pojačava vaspitni rad, uz preduzimanje drugih aktivnosti u skladu sa propisima kojima se uređuju: kriterijumi za prepoznavanje oblika diskriminacije, postupanje ustanove u slučaju sumnje ili utvrđenog diskriminativnog ponašanja i vređanja ugleda, časti i dostojanstva ličnosti, kao i protokola postupanja u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje, propisuje se novim izmenama zakona.

Pojačana odgovornost roditelja

U odnosu prema vršnjacima i nadređenima, odgovornost nije samo na učenicima, već i roditeljima. Njihovo učestvovanje u procesu školovanja je od velikog značaja, a sada su njihove obaveze povećane, a samim tim i kazne za nepoštovanje.

Jedna od njih je da roditelj na poziv škole uzme aktivno učešće u svim oblicima vaspitnog rada sa učenikom (u realizaciji operativnog plana zaštite i plana pojačanog vaspitnog rada).

Takođe, treba da učestvuje u predlaganju sadržaja vannastavnih aktivnosti i programa na nivou ustanove.

U izmenama zakona je propisano da učestvuje u postupku izbora udžbenika, u skladu sa zakonom kojim se uređuju udžbenici.

Kazne za roditelje do 100.000 dinara

Osim odgovornosti, povećanje su i kazne za nepoštovanje određenih odredaba zakona, a koje idu i do 100.000 dinara.

Neke od njihovih odgovornosti su i da dete redovno pohađa nastavu, informiše školu ukoliko je sprečeno da dođe, pravda izostanke...

Novina je da su kazne predodređene i ukoliko na poziv škole ipak ne učestvuje u realizaciji operativnog plana zaštite i plana pojačanog vaspitnog rada.

Kaznu može platiti zbog težih povreda obaveza učenika.

Kazne od 40.000 do 100.000 dinara sleduju roditeljima ukoliko učenik vrši fizičko, psihičko, socijalno, seksualno, digitalno i svako drugo nasilje. Takođe, kazniće se i zbog ponašanja deteta koje vređa ugled, čast ili dostojanstvo.