Srbija i Balkan

Komšić ne odustaje: Ispitaćemo Helezove tvrdnje o vojnim kampovima

Predsedništvo BiH će sledeće sedmice raspravljati o tvrdnjama ministra odbrane Zukana Heleza da se u delovima Republike Srpske nalaze srpsko-ruski vojni kampovi što je rukovodstvo Srpske oštro demantovalo
Komšić ne odustaje: Ispitaćemo Helezove tvrdnje o vojnim kampovima© Hannah McKay - Pool/Getty Images

Predsedavajući Predsedništva BiH Željko Komšić, danas je u okviru obeležavanja Dana državnosti BiH, najavio kako će državno Predsedništvo sledeće sedmice raspravljati o tvrdnjama ministra odbrane Zukana Heleza da se u delovima Republike Srpske nalaze srpsko-ruski vojni kampovi.

"Mi ćemo o tome raspravljati na sednici Predsedništva iduće sedmice. Tema zaslužuje odgovore na ta pitanja. Da možemo ljudima reći tačno je, ili nije tačno i šta ćemo uraditi ako je tačno", rekao je Komšić.

Dodao je da sve tvrdnje moraju biti potkrepljene činjenicama.

"Tražićemo zvaničnu informaciju pre svega od onih organa kojima je to posao. Od onih koji su to izneli i od Obavešatajno-bezbednosne agencije koja je dužna da to zna i prati i izveštava institucije BiH", istakao je Komšić.

Podsećanja radi, Helez je protekle nedelje izjavio kako u BiH postoje ruski kampovi za vojnu obuku. Naknadno je izjavio kako ima dokaze o postojanju tih kampova kod Rogatice i na Magliću.

Dekan Fakulteta bezbednosti u Banjaluci profesor Predrag Ćeranić izjavio je za RT Bakan da Helezove tvrdnje o navodnim "paravojnim kampovima u kojima srpski i ruski ekstremisti prolaze obuku nisu utemeljene na činjenicama i da bi ga trebalo pozvati na odgovornost". 

"Jedan od problema u Bosni i Hercegovini je to što ljudi koji su politički lideri, kada dobiju neku važnu državnu funkciju, a Zukan Helez kao ministar odbrane svakako je na važnoj funkciji, ne shvataju da svaka njihova reč zbog funkcije ima težinu", poručio je Ćeranić.

image