Srbija i Balkan

Petković najavio proteste: "Nećemo RKS tablice, već srpsku trobojku"

Napuštanje prištinskih institucija je odgovor Srba na gaženje sporazuma, kaže direktor kancelarije za KiM
Petković najavio proteste: "Nećemo RKS tablice, već srpsku trobojku"None © FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIC

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je napuštanje prištinskih institucija odgovor Srba sa Kosova na sistemsko proganjanje našeg naroda i gaženje svih sporazuma od strane Aljbina Kurtija, kao i da na ovaj način Srbi žele da odbrane kolektivna prava koja se gaze na svim poljima.

"Reč je o mirnom i demokratskom odgovoru srpskog naroda koji na ovaj način želi da odbrani Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština", rekao je Petković.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju podseća da nema dana da se ne desi napad na Srbe, da se pravni sistem zloupotrebljava za proganjanje Srba, a da ROSU nelegalno upada na sever Kosova.

"Mi smo tu da sačuvamo mir i stabilnost, da se bude uz naš narod, najodgovorniji za ovakvu situaciju je Aljbin Kurti, koji sistemski gazi sporazume", rekao je Petković.

Reakcija Brisela i poziv Prištini da hitno pristupi formiranju ZSO kasni, ocenio je Petković za RTS.

"Zar je trebalo sve ovo da se desi da bi Brisel reagovao, a oni su garanti za sprovođenje Briselskog sporazuma i to što danas nemamo ZSO. Zašto to nije moglo da se desi ranije", pita direktor kancelarije za KiM.

Petković kaže da niko neće RKS tablice već srpsku trobojku, što će se videti i na današnjim protestima.

"Ovo je iznuđena reakcija srpskog naroda, napuštanje privremenih institucija je demokratski odgovor, jer je narodu dosta. Srbi su jasno rekli da napuštaju sve institucije dok ne počne formiranje ZSO i dok Kurti ne ukine nasilnu odluku o preregistraciji vozila", rekao je Petković.

SL: Sprečen plan Aljbina Kurtija i njemu "podobnih" Srba

Novi poslanici u tzv. kosovskoj skupštini iz redova Srpske liste (SL) bez najave su došli i položili zakletvu.

Srpska lista saopštila je da je "devet poslanika Srpske liste tehnički verifikovalo mandate, na taj način ih zadržalo u sigurnim rukama, i odmah napustilo sednicu skupštine".  

"Današnjom  strateškom odlukom najdirektnije je sprečeno da se ostvari plan Aljbina Kurtija i njemu podobnih Srba da se izmene ustav i zakoni kojima se garantuju prava srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Namera Kurtija i Rade Trajković, ali i ostalih poput nje, bila je izglasavanje izmena ustava koje bi vodilo ukidanju srpskih opština, otimanju imovine od Srpske pravoslavne crkve, ukidanju srpskog jezika, prava na zastupljenost u institucijama itd", stoji u saopštenju Srpske liste koje je jutros prosleđeno novinarima.

"Naglašavamo da ova strateška i politička odluka neće ni na koji način zaustaviti proces napuštanja kosovskih institucija na severu Kosova i Metohije kojim se gase sve kosovske institucije na toj teritoriji, a kao odgovor na kršenje Briselskog sporazuma, maltretiranje srpskog naroda i gaženje svih ljudskih prava. Na kraju, želimo da naglasimo da je naš cilj da se zaštiti narod, mir i sigurnost, ali i ne dozvoli Kurtiju i Radi Trajković da kroje kapu srpskom narodu i odlučuju o našim životima", saopštila je Srpska lista.

U pitanju je deset kandidata koje je nedavno predložio CIK. Bivšeg poslanika Slavka Simića zamenjuje Milan Kostić iz SL, Igora Simića – Zoran Maksimović iz SL, Miljanu Nikolić – Olivera Zdravković iz SL, Zorana Mojsilovića – Milan Joksimović iz SL, Vericu Ćeranić – Ksenija Božović iz SL.

Poslanika Branislava Nikolića zamenjuje Radoš Mihajlović, Miloša Perovića – Nenad Radenković, Ljubinka Karadžića – Svetislav Jokić, a Jasminu Dedić – Biljana Maksić.

Bivšu poslanicu Draganu Antonijević zamenjuje Cvetko Veljković iz Građanske inicijative sloboda, pravda, opstanak.

Nakon što su položili zakletvu, srpski poslanici su napustili skupštinu, a potom se u sali pojavio premijer tzv. Kosova Aljbin Kurti, javlja KoSSev.

Prethodno izabrani poslanici Srpske liste u tzv. kosovskoj skupštini 7. novembra su ovoj instituciji vratili mandate, u sklopu odluke Srba sa severa Kosova da se povuku iz prištinskih institucija zbog početka primene mere o preregistraciji tablica na severu pokrajine.

image