Srbija i Balkan

Vanredna situacija u Sjenici: Zašto Pešter zovu srpski Sibir

Meteorolog Slobodan Sovilj objašnjava zašto temperature u "srpskom Sibiru" budu i desetak stepeni manje od ostatka zemlje
Vanredna situacija u Sjenici: Zašto Pešter zovu srpski Sibir© TANJUG/ BRANKO LUKIĆ

Na teritoriji opštine Sjenica proglašena je vanredna situacija usled snega koji pada gotovo 24 sata.

"Od dva sata jutros mi smo na terenu i za sada snežne padavine nisu napravile veće probleme na putevima prvog reda. Od Sjenice ka Novom Pazaru i Ivanjici, trenutno ima oko pet centimetara snega na kolovozu i svi pravci su prohodni", rekao je Senko Ibrović iz putarske firme "Novi Pazar put".

On je objasnio da je kritična tačka tokom ovih snežnih padavina saobraćajnica koja spaja Novi Pazar i Sjenicu, Duga Poljana.

Međutim, za sada je situacija pod kontrolom. Nema jakog vetra što putarima olakšava čišćenje, rekao je Ibrović za Rinu.

Napadalo 25 centimetara snega, pojedina mesta ostala bez struje

Predsednik opštine Sjenica Munib Mujagić izjavio je nakon proglašenja vanredne situacije na teritoriji te opštine, da su pojedina mesta ostala bez struje, zato što je dalekovod ispao iz sistema, a pregoreo je jedan od glavnih prekidača.

Mujagić je za Tanjug istakao da ovaj problem u što kraćem roku pokušavaju da reše ekipe elektroprivrede koje se nalaze na terenu.

"Oni čine napore da što je moguće pre stave veliki broj sela pod napon i da građani, koji se nalaze na većoj nadmorskoj visini, dobiju električnu energiju", rekao je Mujagić.

Takođe, predsednik opštine Sjenica je istakao da je oko 30 mašina u pogonu i da se intenzivno radi na čišćenju svih putnih pravaca. On je naglasio i da situaciju dodatno otežava činjenica da javno preduzeće za uređivanje gradsko-građevinskog zemljišta i infrastrukture nema direktora koji je pre nekoliko dana smenjen i na njegovo mesto nije imenovan niko.

"To znači da je to javno preduzeće od izuzetnog značaja blokirano, što komplikuje situaciju. Ljudi su prosto zbunjeni i dok nismo uveli vanrednu situaciju, nismo mogli da pokrenemo sistem", pojasnio je predsednik opštine Sjenica.

Prema njegovim rečima, u Sjenici je napadalo oko 25 centimetara snega, dok je na višim delovima opštine palo oko 30 centimetara snega.

Zašto je u Sjenici najhladnije?

Zbog izrazito hladnih zima Sjenicu zovu i srpski Sibir. To mesto se zimi ubraja u najhladnija mesta u Evropi, piše Nova.rs.

Meteorolog Slobodan Sovilj objašnjava zašto temperature u ovom mestu budu i desetak stepeni manje od ostatka zemlje.

"U suštini ima dosta faktora koji utiču na tu temperaturu. Prvi faktor je nadmorska visina, Sjenica se nalazi na oko 1.000 metara, a sa visinom temperatura opada", navodi.

Druga stvar jeste karakteristika podloge.

"Različiti tipovi podloge imaju različit toplotni kapacitet, tj. određena područja se mnogo brže hlade od drugih regiona", kaže.

I sama pozicija, odnosno okoliš Sjenice je vrlo bitna u svemu.

"Lokalna orografija – okolna brda planine, izloženost sunčevim zracima, ugao pod kojim sunčevi zraci padaju na površinu u velikoj meri oblikuju mikroklimu ili karakteristike određenog lokaliteta, kakav je u ovom slučaju Sjenica. Upravo zbog svega toga to mesto ima nižu temperaturu", kaže.

Taj efekat je najizraženiji kada imamo snežni pokrivač, kada nema vetra i kada je noć vedra.

"Tada temperature u tim noćnim i jutarnjim satima mogu značajno da ostupaju od drugih mesta", kaže Slobodan Sovilj.

Dodatno je zanimljivo i to što je sjenički kraj poznat i po neobičnim meteorološkim pojavama – grmljavini usred zime usled prodora toplog vazduha sa Mediterana, te po fenomenu isparavanja snega.

Pritom, u gradu Sjenici je 26. januara 1954. godine zabeležena rekordno niska temperatura od -38 Celzijusovih stepeni.

image