Srbija i Balkan

Biserko opet briljira: Zapad neće tolerisati bilo kakvu aktivnost Srbije ili Rusije u vezi sa KiM

Od događaja u Banjskoj Zapad pomno prati šta se dešava jer to je crvena linija koju neće preći, neće tolerisati ni Vučića ni Srbiju jer to direktno ugrožava bezbednost same Evrope, rekla je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava za albanski "Geopost"
Biserko opet briljira: Zapad neće tolerisati bilo kakvu aktivnost Srbije ili Rusije u vezi sa KiM© Marija Mladjen/ATAImages

Moguće je otvaranje novog fronta na Balkanu, Rusija će pokušati da destabilizuje region preko svojih domaćih aktera, a događaji u Banjskoj su pokazali da je potencijal za raspirivanje konflikta veliki, izjavila je predsednica Helsinškog odbora za ljudska prava Sonja Biserko.

Ona je u intervjuu za albanski "Geopost" tako prokomentarisala izjavu predsednika Srbije Aleksandra Vučića da će naredna godina doneti još više sukoba i da je naročito ugrožen srpski narod na Kosmetu i u Republici Srpskoj. 

"Od događaja u Banjskoj Zapad pomno prati šta se dešava jer to je crvena linija koju neće preći, neće tolerisati ni Vučića ni Srbiju jer to direktno ugrožava bezbednost same Evrope. Zapad neće tolerisati bilo kakvu aktivnost Srbije ili Rusije što se tiče Kosova", rekla je Biserko.

Ona smatra da Rusija "najlakše može da pokrene mehanizam koji bi na kraju doveo do tenzija i sukoba na KiM i da bi se oni mogli proširiti i na Republiku Srpsku i Crnu Goru".

Biserko je ocenila da u Republici Srpskoj ima moćnih "kriminalnih grupa", koje su ekonomski jake, naoružavaju se i spremaju za sukobe, dok su u Crnoj Gori na vlasti oni koje su "doveli Beograd i crkva" i koji rade na uništavanju "crnogorskog suvereniteta".

"Srbija je sada u predizbornoj kampanji, koja prvi put govori u prilog nečemu što Vučić do sada nije navikao da vidi i čuje, a to je da na tim izborima možda neće pobediti velikom većinom. Mislim da će ih dobiti, ali ipak postoji struja u društvu, da li će to biti politički kapitalizovano, ne znam", dodala je Biserko.

Ona je istakla da NATO pažljivo posmatra i prati sve što se dešava na terenu. 

"Tako su najavili da se sprema ta operaciju na severu Kosova, to je otkrio Kfor i signalizirali su Albancima šta će se tamo desiti. Srbija je okružena NATO državama ili državama koje žele da uđu u ovaj savez. Ona ima visok stepen saradnje sa NATO-om, ima IPAP sporazum, koji je poslednji korak ka članstvu u Alijansi", rekla je Biserko.

Međutim, postoje kontradikcije, kako je napomenula, jer s jedne strane postoji takva saradnja Srbije s NATO-om, posebno sa Nacionalnom gardom Ohaja, britanskom i norveškom vojskom, a s druge strane su vojne vežbe i sporazumi s Rusijom.

"Srbija kupuje oružje sa svih strana, od Kine, Rusije, Turske i Zapada. Sada je dobila neke vojne helikoptere. Pod izgovorom da je navodno neutralna zemlja gradi svoj vojni sistem da bi se branila, a niko joj ne preti. Nijedna od susednih zemalja nema ni potencijal ni nameru da pokaže bilo kakve težnje te vrste prema Srbiji", ocenjuje Biserko.

Prema njenom mišljenju, naš region nije spreman i nema potencijal da uđe u punopravno članstvo u EU. 

"Mislim da je prvi korak za ove tri zemlje koje nisu članice NATO-a (BiH, Kosovo i Srbiju, prim.aut) da što pre postanu članice Alijanse. To je jedan od prioriteta kada je Zapadni Balkan u pitanju", istakla je Biserko.

U Rusiji već duže vreme smatraju da oni treba da budu akteri u konačnom rešenju balkanskog pitanja, govore o nekom prekomponovanju i ulozi same Rusije u tim pregovorima, kaže Biserko. 

"Mislim da Zapad to ne bi trebalo da dozvoli jer, kao što znate, i Rusija i Srbija stalno žele da vrate pitanje Kosova u UN. Naravno, to se neće desiti jer bi u UN bile i Kina i Rusija, koje i dalje koče prijem Kosova u UN, s obzirom na to da su i jedna i druga članice Saveta bezbednosti UN, ali pre svega to rade iz nekih svojih interesa", ističe Biserko. 

image