Muke bivšeg ministra: Basta umesto na izbore ide na sud?

RIK je juče doneo odluku da Koalicija "Dosta! Evropski put" mora u roku od 48 sati da dostavi 8.009 nedostajućih potpisa podrške građana

U ponoć je istekao rok za predaju izbornih lista za učešće na izborima, koji će biti održani 17. decembra, a Gradska izborna komisija (GIK) je do sada proglasila 11 izbornih lista u Beogradu.

Među ovih 11 nije se našla lista "Dosta! Evropski put!" bivšeg ministra privrede Radeta Baste.

Ova koalicija pokušala je pre dva dana da podnese izbornu listu, i to kao manjinsku (bunjevačku), ali je GIK koaliciji prošlog četvrtka naložio "otklanjanje nedostataka izborne liste koji su smetnja za njeno proglašenje".

GIK je u međuvremenu, juče, odbio prigovor podnosioca izborne liste "Dosta!Evropski put" Zoran Ilić novi gradonačelnik Beograda".

Takođe, Republička izborna komisija (RIK), donela je juče odluku da će o slučaju nepravilnosti pomenute liste obavestiti nadležno tužilaštvo kako bi se utvrdilo da li je reč o krivičnom delu.

RIK je juče doneo odluku da Koalicija "Dosta! Evropski put" mora u roku od 48 sati da dostavi 8.009 nedostajućih potpisa podrške građana overenih do 26. novembra, a da će u suprotnom Komisija doneti rešenje kojim se odbija proglašenje liste.

RIK je prethodno listi "Dosta! Evropski put" odbio status manjinske stranke i kontrolom utvrdio da je lista dostavila 1.991 pravno valjan potpis podrške građana.

Ova koalicija je izdala saopštenje u kome je navela da je rešenje Gradske izborne komisije o njihovoj izbornoj listi "ruganje izbornom procesu". Oni su najavili i da će se svim raspoloživim pravnim sredstvima boriti za zakonitost u izbornom procesu.

"Obećavamo, da ćemo se svim pravnim sredstvima boriti do samog kraja, kako bi zaštitili izborni proces u gradu Beogradu. Podsećamo da je ista Gradska izborna komisija pre samo nekoliko dana proglasila izbornu listu Ruske stranke, dajući joj položaj izborne liste nacionalne manjine sa istaknutim 'Rusima'. Nećemo se povući, i ovaj put idemo do kraja i ići ćemo svakako nakon prigovora i na sud, verujući da institucije ove zemlje obavljaju svoj posao u interesu svih građana Republike Srbije", navodi se u saopštenju koalicije Dosta! Evropski put i postavlja pitanje GIK-u - "da li je moguće da u samo par dana, imamo, tako nejednako postupanje, spram lista nacionalnih manjina".

Oni su dodali da se koalicija "više neće oglašavati do završetka celokupnog procesa, kako pred Gradskom izbornom komisijom, tako i verovatno pred Višim sudom".

Podsetimo, Basta i njegova koalicija suočavaju se i sa krivičnim prijavama, s obzirom da postoje sumnje u validnost potpisa njihove liste, a tri osobe podnele su krivične prijave zbog falsifikovanja njihovih potpisa od strane liste. Takođe, Nacionalni savet Bunjevačke manjine, osudio je potez liste da na izbore izađe kao manjinska i saopštio da "na listi nije bio ni jedan kandidat/tkinja koji su upisani u Poseban birački spisak bunjevačke nacionalne manjine, niti je lista na bilo koji način povezana sa bunjevačkom zajednicom".