Kurti: Kosovske bezbednosne snage su naslednica OVK

Priština u inostranstvo poslala 3.459 vojnika i oficira

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti izjavio je na obeležavanju Dana kosovskih snaga bezbednosti (KBS) u kasarni "Adem Jašari" u Prištini da je ta formacija naslednica terorističke Oslobodilačke vojske Kosova (OVK).

Kurti je rekao da je vlada u Prištini za manje od tri godine udvostručila budžet za odbranu, utrostručila ulaganja u naoružanje i učetvorostručila obuku i školovanje oficira i vojnika u inostranstvu, prenosi "Koha".

"Za manje od 32 meseca u inostranstvo smo poslali 3.459 vojnika i oficira. U isto vreme, jasno nam je da je KBS naslednik Oslobodilačke vojske Kosova", kazao je Kurti.

On je poručio da građani treba da idu u budućnost sa "pozitivnim pogledom na državu".

"To je dan radosti kada istovremeno obeležavamo sećanje na one koji su se žrtvovali, ali u isto vreme idemo ka budućnosti sa optimizmom jer znamo koliko smo bezbedni sa svojom vojskom", zaključio je Kurti.

Predsednica privremenih prištinskih institucija Vjosa Osmani poručila je da je 27. novembar dan ponosa za sve građane, jer se, kako je navela, sećaju "žrtve naroda kako bi došao dan kada Kosovo ima svoju vojsku".

Ona je dodala da će biti uloženi napori da se stvore što bolji uslovi za vojnike, kako bi oni bili motivisani da služe u KBS.