Potvrđeno: EU cenzuriše sadržaj RT Balkan u Srbiji

Iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija ni deset dana nakon postavljenih pitanja RT Balkan nisu stigli odgovori o cenzuri koja je izvršena nad našim medijskim sadržajem

U zemlji u kojoj je ustavom zagarantovana sloboda medija, Evropska unija preko Evropske akademske mreže (GEANT) cenzuriše internet sadržaj na univerzitetima, naučnim institutima, školama i drugim naučnoistraživačkim organizacijama u Srbiji, iako ona i nije članica EU. 

Kako bi takvoj opasnoj praksi stao na put, redakciji RT Balkan - čiji domen je zabranjen za oko milion korisnika na računarima u posedu državnih institucija iz oblasti obrazovanja, nauke i kulture, javio se advokat Momir Radić. 

"Saznao sam da su blokirani sajtovi RT Balkan i Sputnjika na srpskoj akademskoj mreži (AMRES). S obzirom na to da se, između ostalih radi i o univerzitetu, instituciji sa autonomijom koja se ne bavi politikom, započeo sam proveru", objašnjava advokat za naš portal.

Sa zahtevom da na osnovu Zakona o slobodnom pristupu informacijama hitno dobije neophodne odgovore, pisao je Pravnom fakultetu, Univerzitetu u Beogradu, Ministarstvu informisanja i telekomunikacija, inspekciji resornog ministarstva, AMRES-u i GEANTU (provajderu preko kog Akademska mreža Srbije obezbeđuje pristup i korišćenje interneta).

Objašnjava da ga niko, osim AMRES-a, nije udostojio odgovora na pitanja zašto su sajtovi blokirani i kako mogu da se odblokiraju. Sve do danas.

Naime, iz GEANT-a su na njegove pozive sedištu organizacije u Kembridžu u Velikoj Britaniji i Holandiji, odgovorili mejlom: "GEANT ne filtrira internet saobraćaj na mreži bilo kom klijentu osim onog saobraćaja koji je pod sankcijama EU".

"Svako filtriranje, odnosno nadzor ili cenzuru smatram stranom i neosnovanom, s obzirom na slobodu štampe, slobodu govora, slobodu naučnog istraživanja. Reč je o osnovnim vrednostima i načelima zapadne demokratije, univerzalnim i opšteprihvaćenim ljudskim pravima. Izveštavanje pomenutih medija smatram dragocenim uporednim izvorom, pogotovo kada se radi o temama koje zapadni mejnstrim mediji žele da zataškaju, prećute ili spinuju, kao i da i na Zapadu postoji kriza poverenja njihovih gledalaca u zapadne mejnstrim medije", navodi advokat i podvlači da se zato treba boriti za medijski pluralizam, odnosno protiv uskraćivanja pristupa svim medijima u zemlji jer se tako oštećuju generacije studenata, profesora i istraživača (tako da najčešće toga nisu ni svesni).

Takođe, kako kaže, zabrinjava to što imamo blokadu ruskih medija (RT Balkan, Sputnjik) koji dolaze iz zemlje koja poštuje teritorijalni integritet Republike Srbije, dok paralelno Srbija i nije članica EU, a ona joj cenzuriše medije.

"Da postoji bilo kakav razlog za blokadu pristupa vašim stranicama, trebalo bi da ga utvrde obaveštajne službe, sudovi ili tužilaštva, što na vašem primeru nije slučaj", podseća Radić, advokat koji se u više navrata u javnosti zalagao za rešenje pravnih pitanja - oko Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, zatim zakona o rodnoj ravnopravnosti i o zabrani diskriminacije itd.

Inače, iz Ministarstva informisanja i telekomunikacija nisu se udostojili da odgovore na pitanja RT Balkan ni deset dana od kada smo im poslali.