Tajna plave trake i crvenog tepiha: Da li su se Kurti i Rama danas mirili u Valoni?

Po nekim izveštajima, dvojica premijera bili su danas u Valoni na distanci, imeđu njih predsednik Albanije i predsednica Skupštine Albanije, drugi izvori pak tvrde da su pali osmesi i da je bilo i ćaskanja

Veoma su kontradiktorni izveštaji koji su tokom dana stizali iz Albanije, iz grada Valone sa proslave 111. godišnjice nezavisnosti Albanije, odnosno Dana albanske zastave a koji se tiču zajedničkog prisustva Edija Rame i Aljbina Kurtija pomenutoj proslavi kao i da li su dvojica albanskih prvaka iskoristili veliki praznik da se izmire. Ovo, pošto su njihovi odnosi poslednjih meseci naročito, kao što je poznato, bili veoma zategnuti.

Po jednim izvorima, premijeri dve albanske države, jedne koja slavi 11 decenija nezavisnosti i druge koju Zapad samo što je porodio, držali su se tokom proslave na distanci, obostrano, tolikoj da su u tampon zonu između njih mogli da stanu i predsednik Republike Albanije Bajram Begaj i predsednica Skupštine Albanije Lindita Nikola.

Drugi pak izvori tvrde da su Kurti i Rama viđeni kako su nakratko, nije jasno da li pre ili posle ceremonije, u hodu porazgovarali pretpostavlja se o važnim političkim i društvenim temama kao i o budućnosti Balkana, odnosima dveju država, mogućnostima za prevazilaženje ličnih animoziteta, ujedinjenju, itd, itd.

Na jednom albanskom sajtu objavljena je čak  i fotografija Rame i Kurtija iz Valone. Rama je u kišnoj kabanici, Kurti u sakou, beloj košulji i mašni skoro u boji albanske zastave, kako se bezmalo trčeći, uz obostrane uzdržane osmehe kreću, ne vidi se da li po crvenom tepihu, a Kurti je, slučajno ili ne, pola koraka u zaostatku.

Istina, i albanski mediji navode da je takva fotografija, naročito poslednjih meseci, velika retkost, a neki podvlače i da se radi samo o fizičkom prisustvu ove dvojice na istom mestu.

Drugi mediji u prvi plan stavljaju i jedan neobičan Kurtijev potez, danas u Valoni kojim je tzv. kosovski premijer navodno pokvario "estetiku događaja". Navodi se naime, da je Kurti na spomenik u ovom albanskom gradu položio venac cveća sa trakom plave boje, one kakve su uniforme mirovnih snaga UN, dok su i Rama i predsednik Albanije i sve ostale zvanice položile vence sa trakom u crno-crvenim bojama albanske zastave.

Ostalo je tako otvoreno pitanje zašto je Kurtijeva traka bila plava, kad su sve ostale bile crno-crvene i da li je i na taj način možda hteo da kontrira Rami?

Albanski mediji traže danas, pored ostalog, odgovor i na ovo pitanje, neki tvrde – "cilj je postignut, da (Kurti) što više upadne u oči i izdvoji se iz svega".  

Kad se sve sumira, ostalo je otvoreno pitanje koliko su Rama i Kurti danas u Valoni stigli da izglede međusobne netrpeljivosti, i, jesu li uopšte radili na tom problemu.

Da, recimo, prodiskutuju o potezu Rame koji je pre samo tri meseca uhapsio u Tirani Besnika Mujecija odbornika Kurtijevog "Pokreta Samoopredeljenje", čoveka koji je, sudeći po nekim fotografijama, bio u drugarskim odnosima sa premijerom Kosova.

Mujecu je, podsećanja radi, uhapšen  u Tirani u akciji albanske policije u kojoj je zaplenjena droga vredna skoro pola miliona evra. Mujeciju je na teret stavljena sumnja da je učestvovao u prodaji, odnosno u trgovini narkoticima. Sa svoje strane, Rama ne samo da je uhapsio Kurtijevog odbornika, nego je i njegovo ime objavio u medijima na sva zvona.

Pitanje je takođe da li su Rama i Kurti stigli da porazgovaraju, pošto u međuvremenu drugih prilika i viđenja nisu imali, i o izjavi Rame datoj par dana pre hapšenja Mujecija koji je za Kurtija rekao da je "tvrdoglav i maksimalista".

Inače, prethodna prilika da se ova dvojica vide ispuštena je polovinom jula ove godine. Kurti je tada, naime, odbio da se sretne sa Ramom koji je bio u – "zvaničnoj poseti Prištini" izjavivši  da će se sa Ramom sresti samo na sastanku vlada dveju država.

Istina, išao je i Kurti često u Tiranu, ali te posete nisu, takođe iskorišćene za susrete, razmenu mišljenja kao i da se izglade nesuglasice i svađe dvojice premijera. Kurti je tako, ne davno, bio u Tirani na dan parlamentarnih izbora, da kao državljanin Albanije glasa i ne samo to, nego i tom prilikom podrži Raminu opoziciju.

Između glasanja u Tirani i hapšenja Kurtijevog odbornika, takođe u glavnom gradu Albanije, prilika za viđenje kao i za svađe bilo je na pretek. Tako se Rama pojavio kao jedan od osnivača "Otvorenog Balkana", koji je Kurtiju – nož u leđa. Takođe, u vreme kada Kurti ne želi ni da čuje o ZSO, Rama se pojavio u javnosti sa nacrtom platforme za ovu organizaciju srpskog naroda.

Kurti je sa svoje strane letos bio u Tetovu, upućeni vele sa namerom da načini još koji korak pozicionirajući sebe kao vođu svih Albanaca na ovim prostorima. Itd, itd, sve do današnjeg dana, plave trake i susreta na crvenom tepihu u Valoni.

Politički analitičar sa Kosova, profesor Nedžmedin Spahiu za RT Balkan kaže da su razlike između Edija Rame i Aljbina Kurtija uprkos današnjem zajediničkom prisustvu na proslavi u Valoni nepremostive i u načinu gledanja na politički život na Balkanu i na ličnom planu.

„Ne može se reći da će se oni pomiriti, jedino što ih gura da pruže ruku jedan drugom jeste javnost i na Kosovu koja pritiska Kurtija i do neke mere u Albaniji Ramu, koja traži od njih da budu bliži“, kaže profesor Spahiu.

Ni tako veliki praznik kao što je proslava 111. godišnjice nezavisnosti, odnosno Dana albanske zastave nije izgleda bila dovoljna da bilo šta pomeri na relaciji Rama – Kurti.

"Aljbin Kurti da je pametan ne bi otišao tamo kad nije pozvan. On ima svoj dan koji treba da slavi na Kosovu i Kosovo ima svoj dan nezavisnosti i on ne treba da ide u Albaniju ako ga tamo ne zovu. A, verovatno da nije bio pozvan, jer se zna kakvi su odnosi između njih dvojice. Kurti je čak išao i na utakmicu Albanija – Češka gde takođe nije bio pozvan, već je jednostavno iskoristio pravo da kao običan građanin ode na tu utakmicu i nije bio na bini sa Ramom, nego na drugoj. Nije dakle otišao na utakmicu Kosova koje je pobedilo 3 : 0, nego na utakmicu Albanije što je svojevrstan paradoks", kaže Spahiu.

Naš sagovornik ponavlja da su netrpeljivosti između Rame i Kurtija i lične prirode i rezultat različitih gledanja na odnose Kosova i Albanije, na budućnost Albanaca, ujedinjenja, liderstva...

"U kojoj meri jedno, u kojoj drugo, treće, teško je kazati. Podsećam međutim  da Edi Rama nije imao problem samo sa Kurtijem, da je imao problem i sa Ramušom Haradinajem, i sa nekim drugim liderima Kosova, i to nije stvar samo lične prirode nego i u gledanju na različita pitanja i politička zbivanja na Balkanu", kaže Spahiu.