Srbija i Balkan

Srbi koji su napustili privremene prištinske institucije potpisuju ugovore

Svi će imati regulisane sve obaveze iz radno-pravnih odnosa, penziono, zdravstvno osiguranje
Srbi koji su napustili privremene prištinske institucije potpisuju ugovore© Фото: Канцеларија за Косово и Метохију

U četiri opštine na severu Kosova i Metohije danas je počelo potpisivanje ugovora između države Srbije preko Kancelarije za Kosovo i Metohiju i Srba koji su napustili prištinske institucije.

"Na ovaj način ispunjava se obećanje koje je dao predsednik Srbije Aleksandar Vučić našem narodu na Kosovu i Metohiji, koji je izašao iz institucija, da će država brinuti o svakom od njih i da niko neće ostati bez podrške države", navodi se u saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju.

Kancelarija za Kosovo i Metohiju navodi u saopštenju da će zahvaljujući ovim ugovorima, Srbi koji su napustili privremene prištinske institucije, imati regulisane sve obaveze iz radno-pravnih odnosa, penziono, zdravstveno osiguranje.

"Isplata ovih naknada počeće redovno i građani će novac imati na svojim računima već u decembru. Dakle, sve beneficije koje su dobijali u prištinskom sistemu sada će dolaziti od njihove države Srbije", ističe se u saopštenju.

U saopštenju Kancelarije za Kosovo i Metohiju, zaključuje se da je na ovaj način Srbija poslala jasnu poruku da će naš narod koji predstavlja bedem ostanka i opstanka na Kosovu i Metohiji biti zaštićen, zbrinut i da ima podršku svoje države iza sebe.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković rekao je da je napuštanje prištinskih institucija odgovor Srba sa Kosova na sistemsko proganjanje našeg naroda i gaženje svih sporazuma od strane Aljbina Kurtija, kao i da, na ovaj način, Srbi žele da odbrane kolektivna prava koja se gaze na svim poljima.

"Reč je o mirnom i demokratskom odgovoru srpskog naroda koji na ovaj način želi da odbrani Briselski sporazum i Zajednicu srpskih opština", rekao je Petković.

image