Spajić: Popis može da počne, ispunjeni svi uslovi opozicije

Crnogorski premijer je objavio da su svi uslovi iz Sporazuma sa opozicijom ispunjeni, a Jakov Milatović je u skladu sa ustavnim nadležnostima danas proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova, koji je juče usvojila Skupština Crne Gore

Svi uslovi iz Sporazuma potpisanog sa predstavnicima opozicionih partija i Većima manje brojnih naroda su ispunjeni, tako da proces može da počne 30. novembra i da svi u njemu učestvuju, saopštio je crnogorski premijer Milojko Spajić, nakon razgovora sa opozicijom.

On je u saopštenju za javnost pobrojao što je sve navedeno Sporazumom:

Spajić je apelovao na "sve rigidne pojedince, da ne vrše pritisak na opoziciju, jer je ovo šansa da pokažemo da smo svi kao društvo jedinstveni i fokusirani na evropski put Crne Gore, a da smo društvenu polarizaciju ostavili daleko iza nas. Najbolji pokazatelj da smo svi pobednici u ovom procesu, je jednoglasno usvajanje Zakona o popisu".

On je istakao da je Vlada pokazala i da je ovakav model "inkluzivne i konstruktivne saradnje" sa opozicionim partijama i ostalim društvenim akterima moguć, što je vrlo važno za budućnost i rešavanje mnogo većih izazova koji nas očekuju".

"Zahvaljujemo svim društvenim činiocima koji su omogućili da se svi uslovi ispune", zaključio je Spajić.

Crnogorski predsednik Jakov Milatović saopštio je da je, u skladu sa ustavnim nadležnostima, danas proglasio Zakon o izmenama i dopunama Zakona o popisu stanovništva domaćinstava i stanova, koji je juče usvojila Skupština Crne Gore.

"Time su zaokruženi normativni preduslovi za početak popisa, koji su plod širokog političkog i društvenog dijaloga", objavio je Milatović na društvenoj mreži Iks.

On je institucijama koje su nadležne za sprovođenje popisa poželio uspešan rad.

"A građanke i građane pozivam da se slobodno izjasne o svim pitanjima koja su obuhvaćena popisom", napisao je Milatović."

Skupština Crne Gore podržala je danas formiranje Odbora za praćenje primene Sporazuma o uslovima za održavanje popisa stanovništva, domaćinstava i stanova, čiji će kopredsednici biti poslanici Pokreta Evropa sad i Demokratske partije socijalista, Darko Dragović i Nikola Rakočević.