Srbija i Balkan

Privatna praksa nije ukinula liste čekanja za kataraktu: Stariji pacijenti žele u državne bolnice

Liste čekanja kada je u pitanju vantelesna oplodnja su uspešno rešene, ali za kataraktu i dalje postoje
Privatna praksa nije ukinula liste čekanja za kataraktu: Stariji pacijenti žele u državne bolnice© FOTO TANJUG/ OMAR HAJDAREVIĆ

Direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje (RFZO) Sanja Radojević Škodrić je izjavila da su uspešno rešene liste čekanja kada je u pitanju vantelesna oplodnja, ali da za operaciju katarakte te liste i dalje postoje ne zato što nema dovoljno kapaciteta, već zato što uglavnom stariji pacijenti žele isključivo da se operišu u državnim ustanovama.

"Kad je u pitanju vantelesna oplodnja i katarakta, rešene su liste čekanja, prilikom čega su mnogo bolje za vantelesnu, tu uopšte nemamo liste čekanja, ali za kataraktu postoje i dalje liste čekanja, i to ne zato što nemamo dovoljno kapaciteta ili ugovora sa privatnicima, već zato što postoje pacijenti, a to su uglavnom stari pacijenti, koji žele isključivo da se operišu u državnim ustanovama", kaže Radojević Škodrić.

Ona je istakla da, kada država šalje nekog pacijenta kod privatnika, RFZO ne određuje kod koga će se operisati. Prema njenim rečima, pacijent sam bira u koju će ustanovu, ali starija populacija koja čeka ne želi uopšte u privatne ustanove, već žele u državne.

"To je starija populacija koja ima više poverenja u državni sektor i mi ne vidimo razlog, pošto nisu hitne operacije, zašto im ne bismo tu želju ispunili", ističe Radojević Škodrić.

Lek za "decu leptire"

Direktorka RFZO napominje da je Srbija zajedno sa Francuskom, Nemačkom i Norveškom prva u Evropi dobila lek za "decu leptire" od početka sledeće godine. Nemačka je aplicirala za jednog pacijenta, Francuska za četiri, Norveška za jednog i Srbija za dva pacijenta.

Vest da Viktor Putica ide na lečenje u Ameriku, i da je prikupljen novac za njegovo lečenje, obradovao je sve koji su pomogli da ovaj mališan dobije šansu za normalan život. Radojević Škodrić je podsetila da su lekovi za retke bolesti među najskupljim lekovima. Prema njenim rečima, pored inovativnih lekova za maligne i druge bolesti, to su tzv. najsavremeniji inovativni lekovi.

"Pre 15 godina najskuplji lek je bio 450.000 dolara, a sada je 3,6 miliona dolara. Sada vidite koliko smo mnogo više lekova mogli da nabavimo za isti budžet ili isti novac. A mi sada nabavljamo više nego pre 15 godina. Dakle, maksimalno se trudimo, ne samo za retke bolesti, nego i za sve ostale da uvodimo inovativne lekove. Kada su u pitanju 'deca leptiri', ovaj lek o kome pričamo je tek registrovan u Americi u maju ove godine. U Evropi još nije registrovan. Plan je da se registruje do juna 2024. godine", rekla je Radojević Škodrić.

Reč je o najtežoj bolesti po simptomima, ne po prognozi. Najčešće oboleli su deca, koja trpe bolove 24 sata.

"Mi smo odlučili, na inicijativu predsednika, da lek uvezemo pre registracije u Evropi. Naravno, saglasnost je dala naša Agencija za lekove i to nije neuobičajeno. Ali, zahvaljujući najvećem budžetu u istoriji zdravstva do sada, trenutni budžet je 7,2 milijarde, jer smo uradili rebalans u septembru od dodatnih tri milijarde, mi možemo sada da uvodimo i nove retke bolesti, nove pacijente koji nisu lečeni, a isto tako i ovako skupe lekove", rekla je direktorka RFZO-a.

Kako kaže, lek je zapravo genska krema, a stići će u Srbiju u prvom kvartalu sledeće godine.

image