DPS bojkotuje popis: Mandić i Beograd im krivi što popisivači sutra kreću

Posle nekoliko opstrukcija DPS-a, iako su dobili od aktuelne vlade sve ustupke da njihovi predstavnici budu uključeni u proces popisa, stranka se ipak odlučila za bojkot

Demokratska partija socijalista neće učestvovati na predstojećem popisu stanovništva koji će početi sutra, potvrdio je vršilac dužnosti predsednika DPS-a Danijel Živković.

"Ako ne dođe do ispunjavanja uslova, obesmislićemo ovaj proces i nećemo učestvovati u popisu", poručio je on.

Iako je aktuelna vlada Crne Gore već jednom odložila popis kako bi se opoziciji izašlo u susret i omogućilo da nadgledaju čitav proces, Živković kaže da se može konstatovati da nisu ispunjeni svi uslovi za održavanje popisa stanovništva.

"Na sastanku sa premijerom smo tražili odlaganje od nekoliko dana kako bi se rešilo nekoliko stvari - da se kompletira broj popisivača, da se obezbedi paritet... Takođe, do danas nemamo specifikaciju softverskog rešenja", naveo je on.

Tvrdi da je početak popisa zakazan za sutra, 30. novembar na insistiranje predsednika Skupštine i jednog od lidera koalicije "Za budućnost Crne Gore" Andrije Mandića.

"Ne znamo da li je to po nalogu Beograda, ali očigledno je ucena Mandića veća od dogovora sa opozicijom", poručio je v.d. predsednik DPS-a.

Kazao je kako ne vidi zašto bi bilo sporno odlaganje popisa na nekoliko dana, ali nije rekao ni šta bi se dobilo da popis bude opet odložen.

"Jasno je da Andrija Mandić vodi glavnu reč u Crnoj Gori", ocenio je Živković, rekavši da je DPS-u bio cilj "da izgradimo poverenje".

Podsetimo, Skupština Crne Gore izglasala je u ponedeljak da popis počne sutra i da traje do 15. decembra, s mogućnošću da bude produžen još 15 dana.

Tokom skupštinske rasprave mogli su da se čuju suludi razlozi zašto bi popis trebalo odložiti poput toga da je vreme hladno pa će popisivači da se prehlade, kao i da oni koji žive u Australiji ili Americi moraju da potroše mnogo novca da bi došli u Crnu Goru da se popišu. Niko nije postavio pitanje zašto bi se popisivala dijaspora.

Poslanik Demokratske unije Albanaca Mehmed Zenka izjavio je kako 10.000 ili 15.000 dolara je potrebno da neko iz Australije dođe da se popiše u Crnoj Gori.

"Karta, boravak ovde najmanje 10 dana. Umesto meni brat da pošalje tih 4.000 dolara, mora da ih potroši da dođe ovde da se popiše", rekao je Zenka u Skupštini Crne Gore.