Pristalice OVK sukobile se sa policijom: Usledili suzavac i hapšenja

Dolazak Ekaterine Trendafilove u Prištinu izazvao je nezadovoljstvo kosovskih Albanaca i simpatizera takozvane OVK koji su je dočekali neprijateljskim transparentima i parolama

U Prištini su danas izbili sukobi između policije i pristalice takozvane OVK koje su protestovale zbog dolaska predsednice Specijalizovanih veća Kosova u Hagu Ekaterine Trendafilove.

Kako javljaju mediji, demonstranti su se okupili oko hotela u kojem je odsela, nakon čega su počeli da skandiraju parole "OVK se ne može suditi" i "Napolje Trendafilova" kao vid podrške kosovskim Albancima kojima se sudi za ratne zločine tokom sukoba na Kosovu i Metohiji 1998. i 1999. godine. 

Osim transparenata protiv specijalnog suda, pristalice takozvane OVK nosile su i plakate usmerene protiv Zajednice srpskih opština na KiM.

Kako prenose "RIA Novosti", tokom sukoba sa policijom, demonstranti su upotrebili dimne bombe i pirotehniku, a snage reda suzavac.

Uhapšeno je šest osoba među kojim su lider vanparlamentarne Socijaldemokratske partije Dardan Molićaj i još pet članova te stranke.

"Metode zastrašivanja nas ne zaustavljaju. Sud je rasistički, nepravedan i segregirajući. Otpor se nastavlja. Gospođa Trendafilova nije dobrodošla. Policija može da garantuje fizičku bezbednost, ali ne i imidž vođe nepravednog procesa. Hitno zahtevamo oslobađanje naših aktivista", saopšteno je iz ove partije, prenosi Tanjug.

Specijalni sud u Hagu trenutno sudi "bivšem predsedniku" samoproglašene Republike Kosovo i bivšem komandantu OVK Hašimu Tačiju, ali i bivšim predsednicima kosovskog parlamenta Jakupu Krasnićiju i Kadriju Veseljiju, kao i bivšem poslaniku Samoopredeljenja Redžepu Seljimiju koji se terete za ratne zločine na Kosovu i na teritoriji severne Albanije u periodu 1998. i 1999. godine. 

Prema navodima tužilaštva, Tači, Veselji, Krasnići i Seljimi odgovorni su za ubistvo najmanje 102 osobe. Tužioci ističu da su zločini činjeni sistematski i u kontinuitetu.