Srbija i Balkan

Dodik: Ustavni sud RS utvrdio da radim po zakonu

Predsednik Republike Srpske je ocenio da Ustavni sud ima pun kapacitet da odlučuje o poštovanju Ustava, dok na nivou BiH imate jednog čoveka koji nameće zakone
Dodik: Ustavni sud RS utvrdio da radim po zakonu© TANJUG/ FOTO SRNA/ BORISLAV ZDRINJA/

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik je ocenio da je najvažnije da je Ustavni sud Republike Srpske utvrdio da on radi po Ustavu i zakonima i istakao da će jednog dana proći i tiranija sa nivoa BiH.

Dodik je rekao da je Ustavni sud Srpske, štiteći Ustav, utvrdio da, kada je reč o donošenju ukaza, nije povređen postupak donošenja zakona.

On je istakao da su iz pravosuđa BiH, nakon što su pokušali da izmisle razne stvari kako bi mu presudili i u tome nisu uspeli, našli način da pokušaju da pokažu da je povredio Kristijana Šmita jer "ne poštuje njegove gluposti".

Dodik je ponovio da se sa Šmitom nije sastajao, da to ne namerava da uradi, niti da sa njim o bilo čemu dogovara ili diskutuje i naglasio da Šmit ostaje privatno lice kojem moć daju SAD i koje ignoriše celi ustavni poredak.

Predsednik RS je podsetio da su on i članovi njegove porodice pod sankcijama jer nije hteo da radi ono što nije u skladu sa Ustavom, prenela je RTRS.

On je naveo da je Ustavni sud institucija Republike Srpske koja ima puni ustavni kapacitet da odlučuje o poštovanju Ustava, dok na nivou BiH imate sve suprotno.

"S druge strane, na nivou BiH imate sve suprotno Ustavu, imate privatnog čoveka koji nameće zakone, tužilaštvo koje to prihvata kako bi se zaštitili njegov lik i delo, tako što niko ne sme biti protiv njega. Postavlja se pitanje kakav je to tužilac i pravnik koji tako nešto može da prihvati", rekao je Dodik.

Predsednik Srpske je naglasio da je u pozadini potreba da se mu se osvete i da mu naprave probleme, prenosi ATV.

"Angažovaćemo još važnih internacionalnih pravnika i profesora koji se zgražavaju na ovakve situacije, odnosno da privatno lice to može da uradi. Ne možete odlukom menjati zakone, već zakonom predviđenom procedurom i to radi parlament, a ne pojedinac", naveo je Dodik.

Ustavni sud Republike Srpske utvrdio je da Narodna skupština Republike Srpske usvajanjem i dostavljanjem zakona na proglašavanje i njihovo objavljivanje u "Službenom glasniku", a predsednik Republike donošenjem ukaza, nisu povredili Ustavom Republike Srpske utvrđeni postupak donošenja zakona.

Zbog toga je Ustavni sud ocenio da su osporeni zakoni, u pogledu postupka njihovog donošenja, u saglasnosti sa Ustavom Republike Srpske.

image