Osmani: OEBS nije popustio Rusiji

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je rekao da ruski ministar ne dolazi u nacionalnom svojstvu, već da dolazi na skup organizacije u kojoj je Rusija članica

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije i predsedavajući OEBS-a Bujar Osmani odbacio je ocene da je Rusija ostvarila pobedu dogovorom da Malta bude sledeća zemlja koja će predsedavati tom organizacijom pošto je Moskva uložila veto da to bude Estonija, članica NATO-a.

"Podržali smo Estoniju otkad je njena kandidatura da predsedava organizacijom predstavljena 2020. godine i učinili smo sve što je u našoj moći da postignemo konsenzus oko Estonije", rekao je Osmani u intervjuu za radio "Slobodna Evropa".

"Pre samo nekoliko nedelja, zvanično smo to podneli u Beču. Nažalost, Ruska Federacija i Belorusija jednostavno nisu podržale kandidaturu Estonije. A onda smo prešli na pronalaženje alternativnog rešenja, zemlje koja bi bila osnova za konsenzus 57 država učesnica", objasnio je on.

Kako je rekao, komunicirao je sa svakim ministrom spoljnih poslova OEBS-a, pitajući da li su voljni da uskoče i pokušaju da spasu organizaciju.

"I zahvalan sam Malti na razumevanju, pored njenog angažovanja kao nestalne članice Saveta bezbednosti. Mislim da je Malta učinila istorijski korak da podrži sam opstanak organizacije. To je bio naš predlog i zahvalan sam i OEBS-u, državama učesnicama što su podržale njenu kandidaturu", naglasio je.

Osmani je rekao da je reč o "pobedi međunarodnog poretka zasnovanog na pravilima", budući da se rad Organizacije za bezbednost i saradnju u Evropi (OEBS) zasniva na konsenzusu.

On je takođe odbacio navode da se popustilo Rusiji dozvolom da šef ruske diplomatije Sergej Lavrov učestvuje na Ministarskom savetu OEBS-a u Skoplju, budući da, kako je rekao, ruski ministar ne dolazi u nacionalnom svojstvu, već da dolazi na skup organizacije u kojoj je Rusija članica.

"Ministar spoljnih poslova Ruske Federacije ne dolazi u Severnu Makedoniju, ne dolazi u Skoplje, ne dolazi u nacionalnom svojstvu. On dolazi u OEBS gde je Rusija država učesnica. Biću iskren s vama. U nacionalnom svojstvu oni ne bi mogli da dođu u Severnu Makedoniju. Naš stav je bio nedvosmislen".

Šef makedonske diplomatije je istakao da je Skoplje nedvosmisleno osudilo SVO i da je Severna Makedonija jedna od najjačih pristalica Ukrajine.

"Međutim, ministarski savet je stvar organizacije, gde imamo 57 država učesnica. Dok ne budemo imali odluku o isključenju ili promeni formata organizacije, za šta je potreban konsenzus, moramo da pozivamo sve države učesnice na sastanke", objasnio je on.

Po pitanju funkcionisanja OEBS-a, Osmani je rekao da zbog nemogućnosti dogovora nisu izabrani novi ljudi na visokim funkcijama u organizaciji, kao i da nije bilo dogovora o budžetu, mada je izrazio nadu da će se o tome razgovarati u naredna dva dana u Skoplju.

Ministar spoljnih poslova Severne Makedonije je pozvao međunarodnu zajednicu da se više fokusira na dešavanja na Zapadnom Balkanu, pošto bi otvorena pitanja u regionu lako mogle da "iskoriste zlonamerne sile u cilju širenja destabilizacije na našem kontinentu".