Srbija i Balkan

Istraživanje: Raste popularnost desničarskih stranaka u EU

Trenutno desničari u poslaničkom klubu "Identitet i demokratija" u Evropskom parlamentu imaju 60 mandata
Istraživanje: Raste popularnost desničarskih stranaka u EUGetty © Sean Gallup / Staff

Ukoliko bi se izbori za EU održali danas, političke stranke desnice, koje su se ujedinile pod okriljem grupe "Identitet i demokratija" (ID) u Evropskom parlamentu, osvojile bi 87 od 705 mesta, navodi se u najnovijem istraživanju "Jurop elekts" u koje je "Euraktiv" imao uvid.

Trenutno desničari u ID grupi u Evropskom parlamentu imaju 60 mesta.

ID se sastoji od partija kao što je Nacionalno okupljanje Marin Le Pen, Alternative za Nemačku (AfD), i Liga Matea Salvinija, a najnoviji podaci zasnivaju se na predviđanju napravljenom nakon pobede PVV Gerta Vildersa na izborima u Holandiji.

Treba imati u vidu i austrijsku ekstremnu desnicu poznatu kao FPO, koja je već tradicionalno spada među najjače partije u toj zemlji.

Prema istraživanju, očekuje se da će značajan izborni uspeh ID-a dovesti do spajanja sa klubom Evropskih konzervativaca i reformista (ECR), što bi ih učinilo četvrtom snagom u evropskom parlamentu.

"Ukupno bi oko 23 odsto mesta pripalo dvema grupama radikalne desnice u Evropskom parlamentu, prema trenutnoj projekciji. Ovo ne uključuje stranke radikalne desnice koje nisu povezane sa dve grupe, npr. mađarski Fides, koji sedi sa ideološki raznolikim nezavisnim poslanicima u Evropskom parlamentu", komentariše "Jurop elekts".

Kako se navodi političke snage krajnje desnice u Evropi postepeno su menjale svoju retoriku i umesto da se zalažu za izlazak iz EU, sada u svojim javnim govorima daju prioritet potrebi reforme EU, što bi moglo da im pomogne da mobilišu birače uoči izbora.

Dodaje se da Evropska narodna partija (EPP) desnog centra ostaje glavna politička sila u EU, koja će osvojiti 175 mesta, samo tri manje nego što trenutno imaju. Socijalisti i demokrate "SD" bi, prema projekcijama, ostao na 141 mandatu.

Na osnovu projektovanih brojeva, proevropska velika koalicija EPP, S&D i liberala izgleda kao verovatan scenario, piše "Euraktiv".

image