Srbija i Balkan

Ima li straha od izlivanja reka? Hidrolog objašnjava gde je najveća opasnost

Vodostaji reka rastu zbog naglog skoka temperature, u kombinaciji sa jakim južnim vetrom, i topljenja snega na planinama
Ima li straha od izlivanja reka? Hidrolog objašnjava gde je najveća opasnost© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Za danas je najavljeno natprosečno toplo vreme, zbog čega će doći do intenzivnog topljenja snega. Kada se u pojedinim delovima Srbije dodaju i moguće padavine, ne treba da iznenađuje ako dođe i do porasta vodostoja na rekama.

Naime, Republički hidrometeorološki zavod izdao je hidrološko upozorenje u kome se navodi da će, zbog naglog skoka temperatura, u kombinaciji sa jakim južnim vetrom, i topljenja snega, vodostaj na rekama biti u porastu. 

Hidrolog Dejan Vladiković iz RHMZ-a za RTS je rekao da to ne bi trebalo da bude alarmantrno, te da nema razloga da se plašimo od izlivanja reka čiji vodostaji polako rastu, pre svega u Jugozapadnoj i Zapadnoj Srbiji.

"Vodostaji polako rastu na Limu, Ibru i Zapadnoj Moravi. Ne očekujemo izlivanja reka. Postoji mogućnost da Vlasina i Veternica naprave problem jer imaju nagle poraste vodostaja zbog snega na Vlasini", rekao je Vladiković i dodao da se sneg polako topi na Zlatiboru i Kopaoniku.

Istakao je da se u toku dana ne očekuje kiša, dok se sutra u Zapadnoj i Jugozapadnoj Srbiji mogu očekivati male padavine. Kako je rekao, u noći između nedelje i ponedeljka, kiša bi mogla da pređe u sneg.

Vladiković objašnjava da je najgore kad imamo topljenje snega, a u isto vreme imamo i nove padavine, i dodao da to sada nije slučaj.

"Hladno vreme smiriće hidrološku situaciju. Biće i snežnih i kišnih epizoda, ali ništa neuobičajeno. Više padavina ove zime nego prošle, ali bez ekstremno niskih temperatura", naveo je hidrolog.

Otkrio je da snežni period može da se očekuje oko Nove godine i Božića.

"Ovo neće biti ekstremna zima, ali će biti svakako hladnija od prethodne", zaključio je.

image