Vučić iz Dubaija: Neizvodljivo da Srbi na KiM glasaju na predstojećim izborima

Kurti ne želi da omogući izbore, a Srbija mora da prizna "Kosovo" kako bi omogućila Srbima da glasaju, rekao je Aleksandar Vučić

Srbi na KiM ne mogu tamo glasati tokom predstojećih izbora, jer bi za to preduslov bio priznavanje "Kosova", rekao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Dubaija.

"Mi moramo da priznamo tzv. Kosovo da bi Srbi izašli na izbore. Dakle, neće biti izbora u srpskim sredinama na KiM, jer Kurti ne želi da omogući izbore", rekao je predsednik Srbije.

Vučić učestvuje na ovogodišnjem samitu svetskih lidera o klimatskim promenama KOP28 u Dubaiju, gde se "iza zavesa" govorilo o geopolitici više nego ikada, iako su klimatske promene glavna tema samita, napomenuo je on.

"Više nego ikada, govori se i o svim drugim pitanjima. Klimatske promene su glavna tema za specijalizovane sesije i domaćine, ali rekao bih da se mnogo više govori o odnosima između Izraela i Arapa, Ukrajine i Rusije, Kine i Amerike nego o svemu drugom", rekao je Vučić.

Predsednik je istakao da iako je poredak uspostavljen posle Drugog svetskog rata jedno vreme funkcionisao, bilo je brojnih promena koje nisu išle u korist sveta, već sasvim obrnuto.

Novi susret sa Lukašenkom naredne godine

Vučić se u Dubaiju u hodu sastao i sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom, a sa njim je govorio o odnosima naše dve zemlje, ali i o situaciji u Ukrajini.

"Naravno da sam razgovarao sa Lukašenkom, naše dve zemlje su prijateljske, i rekao sam mu da pronađemo termin za naš susret naredne godine, kada prođu izbori. Govorili smo o našim bilateralnim odnosima, o situaciji u Ukrajini, kako bih nešto naučio pošto je njemu to mnogo bliže", rekao je predsednik Srbije.

Nedavno, Lukašenko je poručio da bi odnose sa Srbijom trebalo dobro izučiti i proanalizirati kakvu politiku Srbija sprovodi i kakvu politiku bi ona želela da sprovodi prema Minsku. Komentar je usledio povodom odabira novog ambasadora Belorusije u Beogradu.

"Ukoliko oni žele da sarađuju, znači da treba da dođe do rezultata u trgovinsko-ekonomskim odnosima. Ukoliko žele da mašu repom, i, grubo govoreći, podržavaju evropsko-američke sankcije protiv Belorusije, to je njihov posao. Neka se odrede i podržavaju", ako su zaboravili dobro koje smo im činili", rekao je tad predsednik Belorusije.

Vučić je napomenuo da očekuje posetu italijanske premijerke Đorđe Meloni Srbiji za dva dana, dodavši da će "njena poseta mnogo značiti i za naše ekonomske i političke odnose".

Sastanak Vučića i Erdogana u januaru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je danas da u januaru očekuje posetu predsednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana.
"U januaru očekujem veliku i važnu posetu predsednika Erdogana Srbiji", napisao je Vučić na Instagramu.

Predsednik Srbije se sastao sa Erdoganom tokom Samita lidera o klimatskim promenama COP28 u Dubaiju

Srbija nije veliki zagađivač, ali su neophodne promene

Kako je rekao Vučić, Srbija po svojoj veličini ne doprinosi mnogi emisiji ugljen-dioksida, ali će morati da sprovede dosta promena u tranzitu ka zelenoj energiji.

"Imali smo važne sastanke, dugo sam razgovarao sa Šarlom Mišelom, onda i sa mađarskim, poljskim i beloruskim predsednikom, ljudima iz MMF, Evropske banke za obnovu i razvoj, ali i sa drugim svetskim liderima, uključujući indijskog premijera Narendru Modija, našim prijateljima iz Afrike, predsednikom Kube. Zahvalio sam mnogima na poštovanju teritorijalnog integriteta Srbije, i govorio sam o tome da treba da postoji red u međunarodnim odnosima kako bi se problemi rešavali", istakao je predsednik Srbije.

On je napomenuo da ga večeras očekuje bilateralni susret sa šeikom Bin Zajedom.

Hrvatskoj je problem što sam hteo da posetim Jasenovac i položim venac

Komentarišući navode da "Hrvati opet kukaju da će Vučić pobediti na izborima", predsednik Srbije se upitao zašto je to problem.

"Da li je problem to što sam hteo da posetim Jasenovac i položim venac? Što nisam hteo da zaboravim šta se tu desilo", upitao se Vučić, dodavši da druge razloge za takvu retoriku.

Dodaje da veruje da bi sa nekima drugima možda mogli lakše da razgovaraju, sa onima, kako kaže, koji bi se mnogo lakše izvinili.

"Jasno je da su razočarani, jer narod u Srbiji sve to vidi drugačije", rekao je predsednik.

Kako kaže, veruje u Srbiju, u ljude, dodaje da su oni njihova snaga.