Srbija i Balkan

Izborna hronika: Izvinjavali bi se za srpska dela, a ne bi pomenuli šta su Hrvati činili Srbima

Izbori su u Srbiji, a ne u Hrvatskoj, podsetio je predsednik Srbije odgovarajući na konstatacije koje dolaze iz Zagreba, da bi u slučaju pobede opozicije na izborima, hrvatske vlasti tada bolje razgovarale sa srpskim
Izborna hronika: Izvinjavali bi se za srpska dela, a ne bi pomenuli šta su Hrvati činili Srbima© TANJUG/ SNS

Republička izborna komisija (RIK) utvrdila je danas zbirnu izbornu listu kandidata za učešće na parlamentarnim izborima 17. decembra na kojoj je 18 lista.

Na njima je ukupno 2.817 kandidata predloženih za 250 poslaničkih mesta.
Zbirna lista će biti istaknuta na svakom biračkom mestu u Srbiji, a na glasačkim listićima koji će se naći pred biračima izborne liste biće raspoređene po redosledu njihovog proglašenja.

Za učešće na parlamentarnim izborima RIK je proglasila liste: "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", "Ivica Dačić-premijer Srbije", "Dr Vojislav Šešelj - Srpska radikalna stranka", "Milica Đurđević Stamenkovski - Boško Obradović - Nacionalno okupljanje - Državotvorna snaga - Srpska stranka Zavetnici - Srpski pokret Dveri", "Dr Miloš Jovanović - Nada za Srbiju - Srpska koalicija NADA - Nacionalno demokratska alternativa - Nova DŠ, POKS - Vojislav Mihailović" i "Savez vojvođanskih Mađara - za našeg predsednika, za našu zajednicu, za budućnost".

RIK je proglasila i izborne liste koalicije "Srbija protiv nasilja - Miroslav Miki Aleksić - Marinika Tepić ŠP, Narodni pokret Srbije, Zeleno levi front, Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak -Ćuta, DS, PSG, Srbija centar, Zajedno, Pokret za preokret, Udruždeni sindikati Srbije Sloga i Novo lice Srbije", "Usame Zukorlić - Ujedinjeni za pravdu - Stranka pravde i pomirenja - Bošnjaci Sandžaka, Tomislav Žigmanov - Demokratski savez Hrvata u Vojvodini", "SDA Sandžaka - Dr Sulejman Ugljanin", "Zajedno za budućnost i razvoj - Koalicija za mir i toleranciju", izborna lista "Narodna stranka - Siguran izbor, ozbiljni ljudi, Vuk Jeremić, Sanda Rašković Ivić, Siniša Kovačević, Vladimir Gajić, Marina Lipovac Tanasković", "Dobro jutro Srbijo - Saša Radulović ĐB - Boris Tadić SDS - Ana Pejić (Otete bebe)".

Takođe, poglašena je izborna lista "Politička borba Albanaca se nastavlja Šaip Kamberi", "Mi glas iz naroda - Dr Branimir Nestorović", "Srbija na zapadu - Zoran Vuletić-Nemanja Milošević-Da se struka pita-Vladimir Kovačević",
"Ruska stranka - Slobodan Nikolić", "Čedomir Jovanović - Mora drugačije" i lista "Albanska demokratska alternativa Ujedinjena dolina".

Brnabić: Posmatračka misija - doprinos OEBS-a organizovanju izbora u Srbiji

Angažovanje posmatračke misije Kancelarije OEBS-a za demokratske institucije i ljudska prava (ODIHR), u njenom punom kapacitetu sa 30 dugoročnih i 250 kratkoročnih posmatrača, predstavlja važan doprinos i podršku OEBS-u za organizovanje i sprovođenje izbora u Srbiji, izjavila je predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić.

U razgovoru sa šefom posmatračke misije, ambasadorom Albertom Jonsonom, ona je poručila da je Republika Srbija čvrsto posvećena sprovođenju standarda OEBS i ODIHR čije se preporuke i smernice u potpunosti sprovode u svakom izbornom procesu.

U tom kontekstu, Brnabić je istakla da Srbija od 2019. godine kontinuirano sarađuje sa ODIHR kroz Radnu grupu za koordinaciju i praćenje sprovođenja primene preporuka za unapređenje izbornog procesa, a kako bi se izborni proces u Srbiji dodatno poboljšao i bio sproveden u potpunom skladu sa najvišim međunarodnim standardima demokratije, saopštila je vladina pres služba.

Premijerka je posebno informisala o rezultatima u implementaciji preporuka Republičke izborne komisije, a na osnovu izveštaja RIK-a, Radnoj grupi za saradnju sa ODIHR-om.

Brnabić je navela da je Republička izborna komisija, pored ostalog: donela 10 izmena i dopuna uputstava koje su u skladu sa dostavljenim mišljenjem ODIHR-a; usvojila Program obuke kojim je predviđeno održavanje čak 13 različitih obuka, u odnosu na osam koliko ih je bilo u prethodnom izbornom procesu; pripremila Program edukacije birača za period 2024-2026 koji je dostavila i ODIHR-u na mišljenje; izmenila svoju veb-prezentaciju i prilagodila je posebno biračima; dodatno unapredila svoje stranice na društvenim mrežama; pripremila tri izborna spota za birače, kao i jednu radio poruku; uspostavila registar prigovora; pripremljeno je više vodiča za izbore koji su prevedeni na jezike nacionalnih manjina.

Predsednica vlade je izvestila Jonsona da je Republička izborna komisija pripremila i novu funkcionalnost na veb-prezentaciji koja će se nalaziti na početnoj stranici sajta i koja će omogućiti da se objavljuju, odnosno prate rezultati glasanja na svakom biračkom mestu pojedinačno, odmah po skeniranju zapisnika o radu biračkih odbora i unošenja rezultata u bazu Republičkog zavoda za statistiku.

Pavić: Put Srbije je sa zemljama koje ne otimaju njenu teritoriju

Kandidat izborne liste Grupe građana "Mi-glas iz naroda, prof. dr Branimir Nestorović" Aleksandar Pavić rekao je da put Srbije treba da bude sa prijateljskim zemljama, onim koje ne otimaju njenu teritoriju i koje grade multipolarni svet.

"Dosta nam je jednopolarnog sveta koji je unesrećio ne samo našu zemlju, nego ceo svet. Mi hoćemo ravnopravnu saradnju sa onima koji hoće ravnopravno da sarađuju sa nama, bez uslovljavanja, bez ucene", naveo je Pavić.

Basta pravdu traži u Strazburu

Koalicija "Dosta! Evropski put" ocenila je danas da je presuda Višeg suda u Beogradu, kojom je ustanovljeno da prigovor Gradskoj izbornoj komisiji (GIK) može da podnese samo podnosilac izborne liste, "politički motivisana", zbog čega će "pravdu potražiti pred sudom u Strazburu".

Ta koalicija je ocenila da je žalbom koju su podneli "dokazana diskriminacija i selektivna primena prava", navodeći da je "Dosta! Evropski put" trebalo da bude proglašena kao manjinska, na isti način na koji je proglašena i lista Ruske stranke.

"Na ovaj način i ovakvim postupanjem Višeg Suda i Gradske izborne komisije legitimitet izbora je doveden u pitanje. Koalicija 'Dosta! Evropski put' se neće povući, i pravdu će potražiti pred sudom u Strazburu, jer smatramo da su činjenice i okolnosti na našoj strani", navodi se u saopštenju.

Vučić: Za Hrvate je bolji Lazović nego ja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je da on i SNS glasove traže na izborima u Srbiji, a ne u Zagrebu i Hrvatskoj.

Odgovarajući na konstatacije koje dolaze iz Zagreba, da bi u slučaju pobede opozicije na izborima, hrvatske vlasti tada možda bolje razgovarale sa srpskim, Vučić je poručio:

"Dakle, oni govore kako bi mogli sa (Radomirom) Lazovićem i njegovom listom mnogo pristojnije da razgovaraju. Pa ja verujem u to. Oni bi se ponovo izvinjavali za sva srpska zlodela, kako kažu, a nikada ne bi pomenuli ono što su Hrvati činili Srbima. Dakle, da sam Hrvat i da sam na njihovom mestu, verovatno bih i ja isto to radio", rekao je Vučić.

On je postavio pitanje da li je onima koji su napisali izveštaj RTL-a smeta to što je prvi predsednik posle mnogo godina koji je hteo da ode u Jasenovac, da položi cveće i venac na spomenik stradalim Srbima, Jevrejima i Romima.

"Ja glasove ne tražim u Zagrebu. Ja glasove tražim u Srbiji. Da se kandidujemo na zagrebačkim izborima, siguran sam da bi oni pobedili. Tako da malo su lončiće pobrkali. Izbori su u Srbiji, a ne u Hrvatskoj i Zagrebu", rekao je Vučić.

Vukadinović: Izlaznost će biti veća od 60 odsto

Politički analitičar i istraživač javnog mnjenja Đorđe Vukadinović izjavio je da je realno očekivati da na predstojećim izborima izađe više od 60 odsto upisanih birača.

Vukadinović je agenciji Beta kazao da velika izlaznost može da poremeti planove vladajućih stranaka (SNS i SPS), ali i da pojedine stranke i koalicije ne pređu cenzus od tri odsto.

Prema njegovim rečima, izlaznost na izborima 17. decembra biće veća nego na prethodnim izborima 2022. godine, kada je na birališta izašlo 3.810.559 građana, odnosno 58,6 odsto upisanih birača.

"Velika izlaznost na predstojećim izborima biće mač s dve oštrice i za vlast i za deo opozicije. Među onima koji se kolebaju i koji su politički neopredeljeni ima znatno više simpatizera opozicije i njihov izlazak na birališta može da bude ozbiljan problem za aktuelnu vlast, jer će doneti prevagu na stranu opozicije. S druge strane pojedine opozicione stranke i koalicije, zbog velike izlaznosti, mogu da ostanu ispod cenzusa od tri odsto, za koji će biti potrebno možda i više od 120.000 glasova", objasnio je Vukadinović.

NADA: Da li ima pismenijeg, obrazovanijeg i boljeg od Jovanovića?

Srpska koalicija NADA koju čini Novi DŠ i POKS održala je tribinu u Paraćinu na kojoj je rečeno da imaju konkretna kadrovska rešenja za najviše funkcije u državi, predsednika Vlade i Skupštine Srbije.

Zamenik predsednika POKS-a, Dušan Radosavljević upitao je da li ima pismenijeg, obrazovanijeg i boljeg od Miloša Jovanovića, doktora sa Sorbone, za budućeg predsednika Vlade Srbije, kao i od bivšeg gradonačelnika Beograda Vojislav Mihailović za predsednika Skupštine.

Miketić se povukao iz kapmanje

Kandidat liste "Srbija protiv nasilja" za gradonačelnika Beograda Vladimir Obradović izjavio je danas da se Đorđe Miketić posle objavljivanja privatnog snimka povukao iz izborne kampanje.

"Miketić se povukao iz kampanje da ne bi ovu kampanju obojili tabloidnim naslovima", rekao je Obradović novinarima na Trgu republike na pitanje o emitovanju privatnog snimka Đorđa Miketića u medijima i da li on treba da preuzme odgovornost i da se zbog toga povuče sa liste "Srbija protiv nasilja".

Obradović je rekao da za sada nema stav da li Miketić treba da se povuče i kao kandidat sa liste i da je to pitanje o kojem treba da razgovaraju koalicioni partneri.

Dačić: I dalje se zalažemo za socijalističke ideje nekadašnje Jugoslavije

Predsednik Socijalističke partije Srbije Ivica Dačić poručio je da su socijalističke ideje nekadašnje Jugoslavije i danas iste one za koje se zalaže SPS - besplatno obrazovanje i zdravstvena zaštita, mogućnost zaposlenja i dostojanstvena penzija, društvo u kojem ne postoji kriminal.

SPS je nastala na ideji ispravljanja nepravde prema Srbiji koja je Ustavom iz 74. bila podeljena na tri dela, podsetio je on i dodao da nijedan socijalista nikada nije izdao svoju zemlju, svoj narod i partiju.

Ocenio je da u Srbiji postoje i lažni desničari, odnosno lažne patriote.

"A oni hoće srpske glasove, ali kad se završe izbori i oni će sa Đilasom. Vi hoćete srpske glasove, a da pravite posle anti-srpske koalicije. To je prevara. A što oni ne napisaše Đilas premijer. Pa hajde da vidimo pa da se takmičimo", naveo je Dačić.

Dosta je bilo: Zašto smetamo Đilasu

Iz koalicije "Radulović-Tadić-Dobro jutro Srbijo" poručili su da su mediji danas po prvi put objavili da će ta lista proći cenzus.

"Dali su nam 3,2 procenta što je bio način da sramežljivo priznaju konstantan rast rejtinga. Mi imamo uvid u istraživanja i ona pored rasta naše koalicije pokazuju i rast grupe oko dr Nestorovića čija je pojava drastično oborila rejting nekih stranaka desnice. Naša koalicija i grupa oko Nestorovića su jedine dve grupacije koje beleže rast", objavili su na Iksu.

Dodali su da najveću borbu protiv koalicije Radulović-Tadić-Dobro jutro Srbijo vodi Đilasova lista jer i oni imaju uvid u ista istraživanja i shvataju da bi dalji rast koalicije "Dobro jutro Srbijo" ugrozio plan za pravljenje Vučić-Đilas koalicije na temu francusko-nemačkog plana.

Šešelj: Radikali protiv onih koji tvrde da su Srbi genocidni

Zamenik predsednika Srpske radikalne stranke i kandidat za narodnog poslanika Aleksandar Šešelj rekao je danas da će radikali biti protiv svih onih koji tvrde da su Srbi genocidan narod i da je genocid organizovala Vojska Republike Srpske.

"Radikali hoće odlučno da se obračunaju sa svakim ko tvrdi da su Srbi genocidni, da se genocid desio od strane Vojske Republike Srpske ili bilo koga iz Republike Srpske ili da je bilo ko iz RS to organizovao", rekao je Šešelj na predizbornom skupu u Loznici.

SNS: Ljudi su snaga naše otadžbine

Kandidati sa liste "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane" Miloš Vučević i Ljubica Vraneš razgovarali su i družili se sa građanima Savskog venca i još jednom naglasili važnost predstojećih izbora, uz podsećanje da oni nisu puka statistika ili matematika, već se na njima odlučuje o budućnosti Srbije.

Vučević se zahvalio građanima na podršci i na tome što su zajednički postigli konkretne i važne rezultate.

"Na izborima će građani odlučivati o budućnosti Srbije, o opstanku i ostanku našeg naroda. Za Srbiju slobodnu i slobodarsku, za Srbiju koja samostalno donosi odluke, nezavisno od drugih centara političke moći, za Srbiju koja vodi računa o interesima svojih građana, podrška listi "Aleksandar Vučić - Srbija ne sme da stane", rekao je Vučević.

Ljubica Vraneš je naglasila da je Srbija zemlja bogata istorijom, tradicijom i kulturom, ali da Srbija više ne gleda u prošlost, već uzdignute glave korača u budućnost.

Lideri desnice sa Zaharovom

Na današnjem sastanku u Skoplju sa portparolom ruskog ministarstva Marijom Zaharovom, Milica Đurđević Stamenkovski i Boško Obradović izrazili su zahvalnost Ruskoj Federaciji zbog njene dosledne podrške suverenitetu i teritorijalnom integritetu Srbije na KiM.

Oni su Zaharovu upoznali sa odlukom samoproglašenog Kurtijevog režima da Srbima u pokrajini zabrani glasanje na predstojećim parlamentarnim izborima u Srbiji, i pozvali se na Rezoluciju 1244 SB UN koja srpskom narodu treba da omogući da glasaju na Kosovu i Metohiji. 

image