RSE: Zašto tzv. Kosovo nije u OEBS-u?

Za članstvo u toj organizaciji potreban je konsenzus svih članica, čemu se oštro protive Srbija, Rusija, ali i druge zemlje koje nisu priznale samoproglašenu nezavisnost južne srpske pokrajine

Da bi neka zemlja postala članica Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS), potrebna je saglasnost svih država učesnica, piše američki Radio Slobodna Evropa.

Najveća regionalna bezbednosna organizacija na svetu trenutno ima 57 zemalja članica, na tri kontinenta - u Evropi, Severnoj Americi i Aziji.

Među njima su i sve zemlje Zapadnog Balkana: Albanija, Crna Gora, Srbija, Bosna i Hercegovina, Severna Makedonija, ali ne i "Kosovo", koje je jednostrano proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine.

Beograd se protivi učešću Prištine u regionalnim i međunarodnim organizacijama, a u tome ima podršku Rusije, koja je takođe članica OEBS-a.

U ovoj organizacije su i Grčka, Kipar, Rumunija, Slovačka i Španija – pet zemalja Evropske unije koje ne priznaju tzv. Kosovo. Tu su i druge zemlje van evropskog kontinenta, koje takođe ne priznaju nezavisnost Kosova - uključujući centralnoazijske i kavkaske republike, kao i Belorusiju, Ukrajinu i Moldaviju.

RSE se obratio Ministarstvu spoljnih poslova tzv. Kosova sa upitom da li planira da aplicira za članstvo u OEBS-u i koja je glavna prepreka na tom putu. Međutim, oni nisu dobili odgovor na to pitanje.

Na upit RSE nisu odgovorili ni iz misije OEBS-a na Kosovu, iako su potvrdili da su dobili pitanja.

Stalni savet OEBS-a odlučio je da uspostavi Misiju OEBS-a na KiM u julu 1999. godine, nekoliko nedelja nakon završetka rata na Kosovu i Metohiji.

Šta radi OEBS na Kosovu i Metohiji?

Kako navodi RSE, misija OEBS-a je imala vodeću ulogu oko "izgradnje institucija, demokratije i ljudska prava na Kosovu".

Misija OEBS-a je najveća na terenu i njen mandat je definisan Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kao i Odlukom 305 Stalnog saveta OEBS-a. Na KiM trenutno postoji pet regionalnih centara – u Prištini, Prizrenu, Peći, Mitrovici i Gnjilanu.

Na njenom sajtu se navodi da je misija posebno angažovana u zaštiti "prava zajednica, zaštiti kulturnog i verskog nasleđa, nadgledanju sudstva, slobode i razvoja medija, promovisanju mehanizama protiv diskriminacije, unapređenju učešća mladih u političkom i javnom životu i ostalo".

Misija OEBS-a takođe sarađuje i podržava Centralnu izbornu komisiju i Izborni panel za žalbe i predstavke, s ciljem jačanja njihovih kapaciteta, u skladu s međunarodnim standardima i dobrom praksom.

Takođe podržava primenu sporazuma koji proizilaze iz pregovora u okviru dijaloga Beograda i Prištine, koji se vodi posredstvom Evropske unije.

Na čelu ove misije je trenutno britanski diplomata i ambasador Majkl Davenport diplomata.